onsdag 2 mars 2011

Den bästa vegetariska lasagnen


I min hög med sparade recept, har jag hittat det här receptet på vegetarisk lasagne. Det fanns med i en tidning som hette Gott & grönt, som gavs ut för hundra år sedan. Tidningen finns tyvärr inte längre och det är synd för en helvegetarisk mattidning skulle allt fylla sin funktion bland alla glassiga magasin som ges ut varje månad.

Hur som helst. Jag lagade den här lasagnen, då för hundra år sedan när tidningen var ny. Jag tyckte den var underbart god, rev ut receptet ur tidningen, lade det i min hög och glömde sen bort det. Jag blev riktigt glad när jag hittade receptet igen och jag blev ännu gladare igår när jag åt lasagnen igen. Den är riktigt riktigt bra. Den bästa faktiskt.

Café Aroms vegetariska lasagne
6 portioner

Röd sås:
2 morötter
2 zucchini
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/1 röd chili
1 msk olja
1 burk krossade tomater (400 g)
1 dl vispgrädde (jag hade matlagningsgrädde och det funkade fint)
2 tsk salt
1/2 tsk socker
1 krm nymalen svartpeppar
blad från 1/2 kruka basilika

Fyllning:
250 g fryst bladspenat
200 g fetaost
8-10 lasagneplattor
150 g riven ost att strö över

Skala morötterna och skär dem i korta stavar och zucchinin i bitar. Skala lök och vitlök och hacka dem. Hacka även chilin fint. Fräs lök, vitlök och chili mjuk i oljan. Tillsätt tomatkross, grädde, morötter, zucchini, salt, socker och peppar. Låt allt puttra i 10 minuter. Tillsätt strimlade basilikablad.

Fördela 1/3 av den röda såsen i en ugnssäker form. Tina spenaten (krama ut all vätska) och strö över hälften av den och fetaosten i smulor. Täck med ett lager lasagneplattor. Varva med ett nytt lager röd sås, spenat, fetaost och lasagneplattor. Överst ett lager röd sås och riven ost. Gratinera i ugnen på 225 grader i 25 minuter. Servera med färsk rucolasallad.

46 kommentarer:

  1. åh, toppen! jag har varit på jakt efter ett bra veg-lasagne-recept hur länge som helst. tack!

    SvaraRadera
  2. Åhh, den ser verkligen helt perfekt ut! Så vansinnigt gott!

    SvaraRadera
  3. Låter väldigt gott. Köpte hem lasagneplattor idag med just en vegetarisk lasagne i tankarna. Kanske får bli denna.

    SvaraRadera
  4. Mumsigt! Du har nog helt rätt angående vegetarisk tidning, konstigt att det inte finns. Tror absolut att det finns en marknad för det.

    SvaraRadera
  5. Kanon med lite vegetariska recept

    SvaraRadera
  6. Jag kommer allt ihåg den tidningen, var ju riktigt bra!

    SvaraRadera
  7. Du räddade min påsk! Jag hade den där tidningen och har gjort den där lasagnen massor med gånger, men igår när jag skulle ta fram receptet så var tidningen borta, försvunnen! Ja, jag får väl kika på nätet om jag hittar nån liknande. Och där var den, Café Aroms veg lasagne! Jag blev sååå glad! Stort tack för publiceringen av detta fantastiska recept!

    SvaraRadera
  8. Jag pimpade till den lite extra och hällde över vitsås på slutet och då blev det utan tvekan den godaste vegetariska lasagne jag ätit!

    Den röda såsen so blev över åt jag tillsammans med ris, hur gott som helst!

    TACK för ett TOPPENRECEPT! =)

    SvaraRadera
  9. Jag hamnade här efter att ha googlat lite på vegetarisk lasagne!
    Låter kanongott och ska in och testa, nästan bums!
    Ska bara kolla om jag har allt som ingår! Stort tack!

    bästa hälsningar fr Henrik

    SvaraRadera
  10. Har lagat den två gånger, otroligt att något så enkelt blir så gott. Helt klart ett nytt favoritrecept!

    SvaraRadera
  11. Så god! gjorde en variant på den med lite röda linser i (+extra vatten) och rotselleri istället för zuccini.

    SvaraRadera
  12. Jag hade kvibille gräddädelost i istället för fetaost, det blev fantastiskt gott!

    SvaraRadera
  13. Ja, en helvegetarisk mattidning hade varit kul!
    Tack för ett gott recept!

    SvaraRadera
  14. Supergott! Har verkligen letat och lagat mig igenom en mängd veg lasagner, svårt hitta ett bra recept. Så tusen tack för detta! Kommer lägga upp den även på min matblogg, länkar till dig. Kolla gärna in :)
    http://osso-bucco.blogspot.se

    SvaraRadera
  15. Blev så glad när jag hittade detta recept! Och ännu gladare av att äta maten. Tack <3

    SvaraRadera
  16. Fantastiskt gott!!

    SvaraRadera
  17. En väldigt god vegetarisk rätt, fick toppbetyg av min väldigt köttgalna far :) Ska laga ikväll igen, tack för ett superbra recept!

    SvaraRadera
  18. Toppenrecept, tack! Saknar den där tidningen, jag med.

    SvaraRadera
  19. Den blev jättebra! 6 stabila portioner :-)

    SvaraRadera
  20. Åh vad bra att hitta det här receptet på nätet! Det är min absoluta favoritlasagne. Jag har faktiskt kvar tidningen med receptet i, men snart trillar den isär... Tack!

    SvaraRadera
  21. Tänkte bjuda tjejen min på detta nu till advent, men vad skall jag köpa för lasagneplattor? Färska eller förkokta? Tips på märke?

    Tack på förhand! :)

    SvaraRadera
  22. Antonio: Jag tycker du ska satsa på färska lasagneplattor. Det går fortare att tillaga om inte annat. Vilket märke du ska välja vet jag dock inte. De olika jag använt har alla funkat så jag har nog inte funderat så mycket på det.

    SvaraRadera
  23. Den här blev asgod! Smakar ännu mer i matlådan dagen efter.

    SvaraRadera
  24. Fantastiskt god lasagne! Tack för tipset, vego-måndag blev succé idag (i alla fall för oss vuxna).

    SvaraRadera
  25. Jag länkade till dig och detta inlägg då receptet på lasagnen var helt inspirerad av ditt (om än att det blev nåt helt annat av det sen :P ) Hoppas det var ok och tack för inspirationen :)


    SvaraRadera
  26. En fråga, 2 hela zucchinis? Eller vad menar du? Det blev knappast en sås när jag hade i 2 zucchinis, det var så mycket att det snarare blev en röra, och de krossade tomaterna och grädden var knappast tillräckligt med vätska för att göra det till en sås!

    SvaraRadera
  27. alltså detta är lätt mitt bästa recept, gör denn minst 1gr varje/varannan vecka och fryser in! billigt, gott och bra mat. MVH student!

    SvaraRadera
  28. Tack för receptet - den är jättegod!!

    SvaraRadera
  29. Denna lasagn blev som alla beskriver väldigt god. Tack!

    SvaraRadera
  30. Emelie: Jag antar att det beror på hur stora zucchinis man använder. Har själv inte upplevt att det blivit för lite sås.

    SvaraRadera
  31. Skall testas! Men du använder alltså bara två lager med lasagneplattor? Blir den inte ganska tunn?

    SvaraRadera
  32. Tack för detta supergoda recept!
    Jag kokar även med 1 dl röda linser för att få lite mer protein i lasagnen.
    Detta kommer jag bjuda alla veg-skeptiker på :-)

    Mvh Tove

    SvaraRadera
  33. Hej! Maste prova detta. En fraga: du skriver "1/1 röd chili" - Ar det 1/2 som avses eller nan annan mangd?

    SvaraRadera
  34. Den är jättegod :-)
    Jag brukar öka på mängden grädde lite för tycker oxå att det blir lite för lite sås. Men använder man färska lasangeplattor så gör det inget :-)
    Den är som sagt supergod!

    SvaraRadera
  35. Lagade din goda lasagne igår.
    Använde 2 dl 34% creme fraiche eftersom jag inte hade någon grädde hemma - blev mycket gott. Hade mangold från trädgården i, i st för spenat, förvällde dem lite och kramade ur dem.
    Gjorde en liten sats bechamel att ha överst som någon rekommenderat - blev lätt den godaste veg lasagne jag smakat!!
    Tack för gott recept

    SvaraRadera
  36. Gör alltid denna lasagne men använder 4 dl creme fraiche istället för grädde och 1 1/2 - 2 burkar tomatkross så det blir mer såsigt. Tycker också aubergine är godare än zucchini. Blir supergott.

    SvaraRadera
  37. Hivade i en extra konserv körsbärstomater, en halv dl grädde, och använde upp parmesanen hemma istället för fetaost. Väldigt gott!

    SvaraRadera
  38. Tack!
    Ska prova idag, låter jättegott 😉

    SvaraRadera
  39. Är inte superförtjust i vegetarisklasange men detta var ett fantastiskt bra recept!

    SvaraRadera
  40. Absolut den godaste och krämigaste vegetariska lasagnen jag ätit. Hade en halv aubergine i också och ökade på grädden lite.

    SvaraRadera
  41. Det här är den absolut bästa lasagnen som finns!!

    SvaraRadera
  42. Tack det var gott! Nästa gång skall jag laga lite fler lager, kanske också sätta i lite linser för mer protein som någon skrev här!

    SvaraRadera