söndag 6 mars 2011

Vilken god efterrätt!


Idag gjorde jag en efterrätt med hallon, lime och mynta. Smaker som jag älskar och som passar så bra ihop. Receptet hittade jag i ett nummer av Elle mat & vin för flera år sedan, men jag har inte lagat det förrän nu. Efterrätten påminner lite om gratinerade hallon med vitt vin, som jag bloggade om för ett par år sedan. Den här varianten var lite godare och mer lättlagad. På en kvart var det klart!

Rätten smakar sommar och det tycker jag passade bra en dag som denna, för här i Göteborg har solen skinit på ett väldigt uppmuntrande vis. Inte direkt sommarvärme, men nu börjar man få försmak. Helt underbart!

Gratinerade hallon i lime- och myntakräm
4 portioner

1 paket hallon (225 g)
2 ägg
1 dl socker
1 lime (saft och rivet skal)
ett par kvistar färsk mynta

Sätt ugnen på grill 275 grader. Vispa ägg och socker till en vit och fluffig kräm. Tvätta limen väl och riv skalet. Blanda ner limeskal och saft, tillsammans med mynta, i äggvispet. Lägg bären (de behöver inte tinas) i en ugnsfast form eller portionsskålar. Skeda den krämiga såsen över bären och grilla i het ugn tills krämen är vackert ljusbrun. Det går fort, så ta det försiktigt så de inte bränns. Det blir en ljuvlig tunn knäckig yta och under den fluffig och smakrik kräm. Mums!

3 kommentarer:

  1. hallon, lime och mynta låter som något som passar mig alldeles utmärkt! och hurra för att våren har kommit. no more snö!

    SvaraRadera
  2. Gud vad gott det låter! Min favoritdrink baseras på just hallon, lime och mynta, så det här låter ju toppen!

    SvaraRadera