tisdag 17 maj 2011
Kumminfrallor
Jag har flera gånger ätit goda bröd med kummin när jag varit på restaurang. Idag bakade jag egna frallor med kummin. Saftiga och goda blev de, perfekt med en skiva ost på.
Till middag åt vi indiskt från restaurangen nere på gatan. Mina tigerräkor var jättegoda, men bäst var naanbrödet. Det är det bästa jag vet (just nu)! Måste prova att baka det själv snart. Någon som provat?
Kumminfrallor
15 stycken
50 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap
1 msk kummin
1 dl rågkross
4 dl rågsikt
ca 5-6 dl vetemjöl
ev uppvispat ägg till pensling
Börja med att skolla rågkrosset. Låt svälla under lock en stund, häll sedan bort ev överflödigt vatten. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en skål. Häll mjölkblandningen över och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, sirap och kummin. Tillsätt sedan rågkross, rågsikt och vetemjöl. Arbeta degen i ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Degen ska vara kladdig. Låt jäsa ca 45 min under bakduk. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen en stund, dela den sedan i ca 15 bitar. Forma bitarna till runda bullar och låt dem jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över lite rågkross som pynt. Grädda dem mitt i ugnen ca 10-12 min, i 225 grader. Lägg bullarna på galler med bakduk över tills de svalnat.
Det här önskar jag mig i födelsedagspresent i augusti: att du bakar de frallorna och bjuder in mig på kaffe!
SvaraRaderaHaha! Kom förbi imorgon så kan du få din present i förskott!
SvaraRaderamm så gott med kummin i!
SvaraRaderaMmm... just kombinationen kummin och ost är ju bara så god! Snygga rabarbermuffins har du också gjort!
SvaraRaderaDe ser så gott ut!!
SvaraRaderakummin är min favvokrydda i bröd. lätt. extra gott är det i knäckebröd!
SvaraRaderaMåste allt ta och testa att ha i kummin i frallorna
SvaraRaderaVad goda de ser ut. Och grattis på bröllopsdagen!
SvaraRadera