torsdag 29 september 2011
Höstmat
Idag var jag och E hos fransmannen och köpte bröd. Vi är helt besatta av hans goda franska lantbröd. Superknaprig skorpa och sursegt därinne. Mmm... Helt klart det bästa bageriet i Göteborg.
Hur som helst. När vi gick ut från bageriet, med det ännu ljumma brödet i en papperspåse, kändes det som att brödet förtjänade en god soppa att doppas i. Just idag var skafferiet lite tomt och i brist på lyxiga ingredienser gjorde jag köttfärssoppa. Det blev en variant på den här soppan, men med makaroner i för det ville E ha. Gott blev det och brödet passade ljuvligt gott till. Ibland är det fasligt enkelt (och billigt) att förhöja vardagen.
Köttfärssoppa med morot och makaroner
4 portioner
2 morötter
1 liten lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk torkad oregano
1 msk tomatpuré
500 gram nötfärs
500 gram krossade tomater
1 köttbuljongtärningar
1 grönsaksbuljongtärning
12 dl vatten
Tillbehör
Crème fraiche
Bröd
Skala och riv morötterna grovt. Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs morötter, lök och köttfärs i olja. Tillsätt tomatkross, tomatpuré och vatten. Krydda med salt, peppar och oregano. Smula i buljongtärningarna och låt soppan koka under lock ca 10 min. Servera soppan med bröd och en klick crème fraiche.
Ja fransken alltså. Han är brödmästarn! Och grymt med ett sånt enkelt recept på soppa. Mer mättande med färs i också. Ska jag gör nån dag.
SvaraRaderaÅh vad jag saknar nåt bra bageri i närheten. Att bara dra på sig skorna och gå ut och köpa färskt bröd till helgfukosten.
SvaraRaderaBrukar göra ett liknande recept, himla gott!