onsdag 6 mars 2013

Man tager vad man haver

Igår fick jag en bonusledig eftermiddag. På Lillasysters förskola meddelade de väldigt sent att de skulle ha stängt och därför hade varken jag eller Ola planerat att vara lediga. För att lösa det hela jobbade vi halvdag båda två vilket innebar att jag kunde gå till Plikta med barnen efter lunch och njuta av det soliga vädret. Vi hann även med att bjuda över Josefine och hennes två fina flickor på en snabbfika på eftermiddagen. Mycket lyckat.


När det var dags att fixa middag, visst jag inte riktigt vad jag skulle hitta på. Det fanns små slattar av både det ena och det andra, men skulle det räcka till en middag för fyra? Jag gjorde tillslut en paj, det är perfekt för slattar. Lite ost, lite grönsaker och en frasig pajdeg är ju faktiskt riktigt gott. Ola tyckte till och med att det var den godaste vegetariska paj han ätit. Det var väl inte illa pinkat av en man taget vad man haver-middag.


Grön paj med fetaost och parmesan
4-5 portioner

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning:
100 g fetaost
200 g fryst bladspenat
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 zucchini
1 msk olja
3 ägg
3/4 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
2 dl riven parmesanost
salt och nymald svartpeppar

Blanda mjölet med smör som du tärnat i bitar. Rör snabbt ihop en deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet på slutet. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen en stund. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajen med en gaffel och grädda sedan pajskalet i ugnen i ca 10-12 minuter.
 
För att göra fyllningen, fräs finhackad lök och vitlök i olja. Tillsätt spenaten stek alltsammans tills all vätska kokat bort. Ställ åt sidan. Skiva zucchinin i 1/2 cm breda skivor. Stek skivorna någon minut på var sida så att de får lite färg.
 
Vispa äggen med grädde och mjölk. Tillsätt den rivna parmesanosten. Salta och peppra äggstanningen.

När pajskalet bakats, smula ner fetaosten och häll sedan spenatblandningen över. Lägg zucchiniskivorna överst och slå till sist över äggstanningen.

Grädda pajen i ca 30-35 minuter, tills den har fått färg och äggstanningen har stelnat. Servera sallad till.

Inga kommentarer: