När det var dags att fixa middag, visst jag inte riktigt vad jag skulle hitta på. Det fanns små slattar av både det ena och det andra, men skulle det räcka till en middag för fyra? Jag gjorde tillslut en paj, det är perfekt för slattar. Lite ost, lite grönsaker och en frasig pajdeg är ju faktiskt riktigt gott. Ola tyckte till och med att det var den godaste vegetariska paj han ätit. Det var väl inte illa pinkat av en man taget vad man haver-middag.
Grön paj med fetaost och parmesan
4-5 portioner
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning:
100 g fetaost
200 g fryst bladspenat
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 zucchini
1 msk olja
3 ägg
3/4 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
2 dl riven parmesanost
salt och nymald svartpeppar
Blanda mjölet med smör som du tärnat i bitar. Rör snabbt ihop en deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet på slutet. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen en stund. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajen med en gaffel och grädda sedan pajskalet i ugnen i ca 10-12 minuter.
För att göra fyllningen, fräs finhackad lök och vitlök i olja. Tillsätt spenaten stek alltsammans tills all vätska kokat bort. Ställ åt sidan. Skiva zucchinin i 1/2 cm breda skivor. Stek skivorna någon minut på var sida så att de får lite färg.
Vispa äggen
med grädde och mjölk. Tillsätt den rivna parmesanosten. Salta och peppra äggstanningen.
När pajskalet bakats, smula ner fetaosten och häll sedan spenatblandningen över. Lägg zucchiniskivorna överst och slå till sist över äggstanningen.
Grädda pajen i ca 30-35 minuter, tills den har fått färg och äggstanningen har stelnat. Servera sallad till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar