lördag 11 september 2010
Försvinnande god tarte tatin
Vid det här laget har jag nog testat 100 olika efterrätter med äpple. Det beror på att jag har väldigt gott om äpplen så här års och är näst intill besatt av att hitta på olika sätt att få all frukten att gå åt. Trots det har jag aldrig provat att göra klassikern Tarte tatin. En efterrätt som verkar vara omåttligt populär bland tv-kockar, för jag har sett pajen tillagas många gånger på tv. Det ser alltid lika gott ut med den klibbiga kolan, mjuka äppelbitar och den frasiga botten. Idag bakade jag en variant från Per Moberg, som var både lättlagad och god (men jag ändrade lite i receptet). Jag gillar rustik mat som inte går att få snygg, ens om man försöker. Det blir avslappnat och bra. Fortsatt trevlig helg kära läsare!
Tarte Tatin à la Moberg
8 portioner
8 äpplen
2 dl vetemjöl
75 g smör
2 msk kallt vatten
100 g smör
1/2 dl socker
Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt smör skuret i små bitar. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg, i matberedare går det på några sekunder. Forma degen till en tjock rundel. Låt den vila övertäckt i kylskåpet 30 minuter. Skala och skär varje äpple i 4-6 klyftor och ta bort kärnhuset. Smält smöret och sockret i en järn- eller teflonstekpanna, ca 24 centimeter i diameter och låt smälta på medelstark värme under omrörning. Värm ugnen till 225 grader. Lägg i äppelklyftorna i stekpannan och stek dem cirka 3 minuter på varje sida på inte alltför stark värme. Ta pannan från värmen. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rundel, lite större än stekpannan. Lägg degen över äpplena och peta snabbt in kanterna i pannan. Låt vila i rumstemperatur 15 minuter. Grädda pajen i cirka 30 minuter. Tag sedan ut stekpannan och skär med en kniv längs kanten. Vänd snabbt tårtan upp och ned på ett fat (annars stelnar kolan och då går det inte att få ut pajen ur pannan). Låt vila cirka 10 minuter. Servera vaniljsås eller vaniljglass till.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Ser himla gott ut, efterätter med äpplen är verkligen gott och passar perfekt just nu
Ja, pajen var väldigt god, även om den kanske inte ser så god ut ;-)
Skicka en kommentar