torsdag 30 oktober 2008

Kyckling på mormors vis

Jag har mängder med kokböcker, som alla handlar om olika saker. Det kan vara iteliensk mat, vegetariskt, asiatiskt, festmat, vardagsmat, you name it. Trots alla dessa böcker är det ändå "Vår kokbok" jag använder allra mest. Mitt exemplar är från 1993 (19:e upplagan, undra hur många upplagor det finns nu?!) och den är helt trasig. Väl använd med andra ord. Idag åkte den fram igen, när jag skulle laga kokt kyckling med currysås. Det var en rätt min mormor ofta lagade när jag var liten. Min kära mormor brukade ha i kryddpeppar, istället för vitpeppar och det gör faktiskt stor skillnad. Buljongen blir jättegod, så spara den och koka en god soppa!

Kokt kyckling med curry
4-5 portioner

1 kyckling (1-1 1/4 kg)
1-2 gula lökar
2 morötter
1 ½- 2 liter vatten
2-3 tsk salt
8 kryddpepparkorn
1 lagerblad
persiljestjälkar

Skala och skär löken i klyftor. Skala och skär morötterna i bitar. Koka upp vattnet och lägg i grönsaker och kryddor och koka i minst 10 minuter. Lägg i kycklingen. Koka under lock på svag värme, hel kyckling 40-50 minuter, halvor 30-35 minuter.

Ta upp kycklingen, ta bort skinnet och dela den i portionsbitar. Sila buljongen, skumma av fettet. Håll köttet varmt och gör såsen.

2 msk smör
2 tsk curry
3 msk vetemjöl
5 dl buljong från kycklingkoket
1 äggula
½ dl vispgrädde

Fräs curryn i smör i en kastrull. Rör ner mjölet och späd med buljongen, lite i taget, under omrörning. Koka såsen ca 3 minuter. Rör ut äggulan med grädden och vispa ner i såsen, som sedan inte får koka mer. Smaksätt eventullet med salt och vitpeppar.

Servera med långkornigt ris och någon kokt grönsak, t ex broccoli eller majs.

1 kommentar:

CamillaB sa...

Ja det här har man ätit några gånger hos mormor, så himla gott! Vad fin din sida har blivit! Kram Camilla