söndag 15 mars 2009

Namnbyte på gång

Jag ska byta namn på den här bloggen. "Helenas mat" är det tråkigaste namnet någonsin, jag vet inte varför jag valde något så fantasilöst. Nu har jag kommit på ett par namn, som jag tycker är roliga, men jag velar och kan inte bestämma mig. Jag har gett mig själv en deadline tills imorgon. Hmmm, det kanske ska betraktas som en nypremiär? I så fall kanske jag har en ursäkt att fira lite imorgon? Det tycker ja passar bra på en måndag! Återkommer...

Här kommer ett recept på en smaskig fiskgryta jag gjorde igår. Typisk helgmat eftersom räkskal ska kokas först och det tar lite extra tid med sånt pyssel. Jag skulle slänga ihop något snabbt var det tänkt, men jag hade inte läst på innan jag började laga den här rätten och det gick inte så kvickt som jag hade tänkt... Hungrigt vankade övriga familjemedlemmar in och ut ur köket, medan jag gjorde mitt bästa för att inte tappa koncentrationen och hamna i en ny traumatisk situation, typ kakincidenten härom dagen. Men det gick bra den här gången, alla njöt av den goda grytan. Å andra sidan, vid det laget var vi nära svältgränsen så även om det varit äckligt hade det smakat gott. Eller, "Hunger är den bästa kryddan!" som min mormor har sagt nån gång.

Isabellas fiskgryta
4-5 portioner

500-600g fiskfiléer, t ex kolja eller sej
500g räkor med skal
3 dl vatten
2 gula lökar
1 röd paprika
1 gul paprika
2 msk olivolja
2 dl lätt crème fraiche
2 dl torrt vitt vin
1 1/2 msk koncentrerad fiskfond
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 kruka hackad dill

Skala räkorna och spara skalen. Koka skalen i vattnet i ca 10 minuter under lock. Skala och hacka löken fint. Kärna ur och hacka paprikan. Hetta upp oljan i en stor gryta. Fräs grönsakerna ca 2 minuter. Tillsätt crème fraiche och vin. Sila över buljongen från räkorna. Häll i fiskfond, salta och peppra och låt koka ca 5 min. Skär fisken i 2 cm breda strimlor och låt sjuda i soppan i ca 3 minuter. Dra grytan från värmen och tillsätt dill och räkor. Servera med gott bröd.

2 kommentarer:

Leila sa...

hihihi...kul inlägg. Verkar ha tålamod de i din familj. =)

Vad blr det för namn nu då?? Helenas mat funkar väl bra annars. Lätt och enkelt att komma ihåg.

Helena sa...

Hej hej! Ja, de är mycket duktiga på att vänta tack och lov!

Nu är namnet ändrat, bättre eller sämre?