torsdag 18 februari 2010
En perfekt gulasch
Den här gulaschen lagade jag för ett tag sedan, men har faktiskt glömt att blogga om den. Konstigt med tanke på att detta är ett recept på den perfekta gulaschen. Jag har varit i Ungern en gång och det var på en skolresa i 9:an. Det var med andra ord väldigt länge sedan, men ett av de starkaste minnena jag har från den resan var en portion gulasch som jag åt på en oansenlig restaurang i Budapest. Det var första gången jag åt denna underbara maträtt och jag minns att jag blev helt chockad över hur gott det var. På den tiden var jag en urtypisk neofob, det vill säga jag var livrädd för att prova ny mat och åt bara ett mycket begränsat antal maträtter. Man kan nog säga att den där gulaschen var något av en vändpunkt. Av alla recept på gulasch som jag provat sedan dess, är detta det som är mest likt den portion jag åt i Ungern. Det är därför jag är så lyrisk. Den här vintern verkar ju envisas med att hänga kvar ett tag till och då får man väl se det som ett utmärkt tillfälle att äta många goda grytor. Passa på!
Gulaschgryta
4 portioner
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
1 röd spansk peppar
1-2 msk neutral olja
2 msk tomatpuré
2-3 msk paprikapulver
500 g grytbitar av högrev
2 burkar krossade tomater
5 dl köttbuljong
2 lagerblad
3-4 mjöliga potatisar
2 röda paprikor
salt och svarteppar
Skala och hacka löken. Krossa, skala och hacka vitlöken. Hacka pepparn. Fräs lök och vitlök i olja i några minuter, tillsätt spansk pepar. Tillsätt tomatpurén och låt den rosta med en stund. Häll i paprikapulver. Var försiktig med värmen, om paprikapulvret bränns får det en besk smak. Tillsätt köttet och de krossade tomaterna och rör om. Tillsätt ca 3/4 av buljongen, salta och peppra och lägg i lagerblad. Låt sjuda i cirka 1 1/2 timmar, rör om då och då. Skala potatisen och skär den i medelstora tärningar. Skär paprikan i cirka 1 cm stora bitar. Tillsätt potatisen och paprikan och eventuellt resten av buljongen om grytan känns torr. Låt koka ihop ytterligare 20-30 minuter.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Låter som en alldeles förträffligt god Gulasch!
Ha en bra helg!
Tack detsamma!
Mmmmmm vad gott det ser ut!
En av mina favoriträtter! :-)
Jag lagade och kan konstatera att den var verkligen helt perfekt. Tack för receptet!
Skicka en kommentar