tisdag 27 april 2010

Hembakade pitabröd med grillad halloumi

I min gamla hemkunskapsbok fanns ett fantastiskt recept på pitabröd. För ett tag sedan hittade jag receptet, jag hade tydligen skrivit ner det innan jag slängde läroboken. Smart tänkt av mig! Idag har jag varit ledig och då bakade jag och barnen pitabröd och formfranska. Båda blev väldigt goda! Pitabröden fyllde vi med zucchini, halloumi, grillad paprika (färdigköpt), tomater, och rödlök. Fräscht, somrigt och smaskiskt.


Mmm... Doftar ljuvligt!


Grillad zucchini och grillad halloumi


Voilà! Pitamiddagen är klar!

Pitabröd
8 st

25 g jäst
2 1/2 dl vatten
2 tsk olja
1 tsk salt
1 tsk socker
1 dl rågsikt
ca 5 1/2 dl vetemjöl

Smula jästen i en skål. Värm vattnet till 37 grader och häll det över jästen. Rör om. Tillsätt salt, socker, olja och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt i skålen. Tillsätt lite mer mjöl om degen känns lös. Låt degen jäsa under bakduk i en timma. Sätt ugnen på 275 grader mot slutet av jäsningen. Ta upp degen på bakbordet. Dela den i åtta bitar och forma dem till bollar. Mjöla degbollarna och kavla ut dem ca 1 cm tjocka och ca 10 cm i diameter. Grädda dem genast på en plåt klädd med bakplåtspapper, mitt i ugnen i 6-10 minuter. Låt dem kallna under bakduk.

2 kommentarer:

Malin sa...

Hjälp vad gott, me like!! Vi brukar fylla köpta pitabröd med grillat kött, grönsaker och hemmagjord dressing på sommaren, jättegott och fräscht!

vaniljskorpan sa...

Åh Tack :). Här ska jag definitvt kika in igen. Va gott det här ser ut. Hoppas du får en toppenstart på veckan :).