tisdag 20 september 2011

Ett snyggt bröd


Ola tyckte jag hade bakat ett snyggt bröd idag. Jag kan nästan hålla med (men blygsamhet och en tendens till överdriven självkritik gör att jag inte helt håller med min man), för jag gillar den blå formen jag köpt på Åhléns. Jag gillar också att formbröd ser lite ut som svampar, när de sväller ut över kanterna. En extra bonus är att brödet dessutom blev gott och hade en bra konsistens. It's a winner!

Snygga formbröd
2 st

50 g jäst
7,5 dl vatten
1 msk honung
1 msk rapsolja
2 tsk salt
1 dl solrosfrön
2 dl grahamsmjöl
ca 16 dl vetemjöl
olja till formarna
vispat ägg och sesamfrön till garnering

Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet. Tillsätt olja, honung, solrosfrön och de två mjölsorterna. Knåda degen i maskin eller för hand i minst 5 minuter. Tillsätt saltet mot slutet. Dela degen i två delar och lägg i smorda avlånga bakformar (1,5 liter). Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda bröden på nedersta falsen i 35-45 minuter, eller tills innertemperaturen mäter ca 97 grader. Låt svalna under bakduk.

2 kommentarer:

Annelie sa...

Tack för det här receptet! Har inte lyckats så väl med matbröd förut, men det här blev superbra!

Helena mitt i smeten sa...

Kul att det blev bra!