måndag 16 april 2012

Kalastider


April är en riktig kalasmånad i vår familj. Tre fjärdedelar av medlemmarna fyller nämligen år den här månaden. O har redan fyllt, jag och E återstår. Det kalasas var och varannan helg och därmed bakas det en hel del.

Igår gjorde jag mitt livs första moussetårta. Jag brukar inte göra tårtor för jag är helt enkelt inte bra på det. För många moment, för mycket som kan gå fel och jag har inget tålamod. Även denna gång gick en hel del fel, men tårtan blev faktiskt god ändå.

Tårtan skulle egentligen innehålla två lager mousse, men den som jag gjorde med vit choklad skar sig och gick inte att rädda. Jag svor en del här hemma, innan jag insåg att tårtan skulle bli rätt bra ändå. Hallonmouusetårta med chokladtryffel är inte fy skam. Moussen är baserad på vaniljyoghurt vilket ju gör den ganska mager.

Jag tog en genväg och köpte färdiga tårtbottnar, men naturligtvis blir det godare om man gör egna. Jag bakade även en fin toscakaka med kokos och receptet på den kommer senare i veckan.Hallonmoussetårta med chokladtryffel
8-10 bitar

2 tårtbottnar (ca 26 cm i diameter)
225 g hallon
3 1/2 gelatinblad
3,5 dl vaniljyoghurt
1,25 dl florsocker
1,75 dl vispgrädde

Chokladtryffel
100 g mörk choklad (70% kakaohalt)
0,75 dl vispgrädde
1 msk smör

Garnering
1 ask färska hallon
1 ask färska blåbär

Lägg en rundel bakplåtspapper i botten på en bakform med löstagbar kant (ca 28 cm i diameter). Lägg i en av tårtbottnarna i botten av formen. Tårtbottnarna ska vara något mindre än formen så att moussen täcker bottnarna även på utsidan.

Börja med chokladtryffeln. Smält chokladen i mikron eller över ett vattenbad. Rör i smöret så att det smälter. Tillsätt därefter grädden och rör om. Låt tryffeln svala något innan den breds på tårtbottnen som ligger i formen. Lägg den andra tårtbottnen över chokladfyllningen.

Gör sedan moussen. Passera hallonen genom en sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda hallonpurén med yoghurt och florsocker. Värm lite av blandningen i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta däri. Blanda med resten av hallon- och yoghurtblandningen. Vispa grädden till fast skum och vänd i hallon- och yoghurt-blandningen. Häll bladningen i formen. Ställ kallt minst 4 timmar.

Lossa tårtan från formen och garnera med hallon och blåbär.

6 kommentarer:

Fröken K sa...

Ser fantastisk ut! Hur var kvällen på Stearin? God mat? Är så himla sugen på att gå ut och äta, antagligen för att det är totalt omöjligt att få till ett bra tag framöver.

Helena mitt i smeten sa...

Jo, det var bra på Stearin! Hoppas det går att lösa lite uteätande för dig och M också snart. När det är som svårast att få till är oftast när det bäst behövs.

Josefine sa...

Den är jättefin! Är det efter receptet i Elle mat&vin? Där var en moussetårta i tre lager. Ett med hallon, ett vit choklad och sista chokladbotten. Den lät så sjukt god.

Kim sa...

Jag har lite samma symptom som dig när det gäller tårtor. Men det är väl öva som gäller. Den här tårtan ser ut att ha blvit jättebra!

Tänkte ge mig på chokladmoussetårta till helgen, vi får väl se hur det går....

Helena mitt i smeten sa...

Josefine: Tack! Jag hade tänkt göra tårtan i Elle, men den innehöll 12 (!) dl grädde och det hade jag inte hemma. Jag var för lat för att baka chokladbottnar också, därav chokladtryffeln istället. Men det blev gott ändå!

Kim: Ja det är väl övning som gäller även om det hade varit mycket roligare att bara kunna allting med en gång! Ser fram emot att läsa om din moussetårta så småningom!

Anonym sa...

Gjorde samma tårta dom du & den var väldigt uppskattad...tack för ett bra recept