måndag 31 december 2012

Slutet gott

Snart tar jag den här champagnen, resten av Ahlbergarna och en sanslöst kaloristinn cheesecake med mig på nyårskalas. Det kommer bli ett gott slut och 2013 kommer bli ett grymt år, det känner jag på mig. Mitt löfte är att jobba mindre och njuta mer. Gott nytt år till er alla!

onsdag 12 december 2012

Glada lussebullar


Nu är batteriet till kameran laddat, lucialinnet är struket och jag har till och med bakat lussekatter. Nu är vi definitivt redo att ta oss an ett hederligt luciafirande imorgon.

Lillasyster gör imorgon sin premiär som lucia. Tidigare år har hon, precis som sin bror, varit tomte. En tomte som trivs bättre i kulisserna än i rampljuset. Troligtvis kommer den vita klänningen, det röda bandet och ljuset i håret inte göra någon skillnad för hennes blygsel, men att hon i år skulle vara lucia var det aldrig någon tvekan om. Något har hänt med vår lilla tjej som för drygt ett halvår sedan var övertygad om att hon var en pojke. Vad och framförallt hur går det till kan man undra. Det här med att göra kön alltså.

Nog om genus för den här gången. Jag har ju faktiskt bakat lussekatter! Det är första gången för mig, därför känns det lite stort. Jag har inte haft i någon saffran, av den enkla anledningen att jag inte gillar det. Jag är dock mycket förtjust i kardemumma så den kryddan hade jag i istället. Mycket gott.

Morgondagen blir en hektisk dag med ett luciatåg i ottan på lillasysters dagis och efter en dag på jobbet ska vi titta på storebror och hans skolkompisars tåg på kvällen. Det lär bli en utmaning för familjen morgontrött. Med andra ord borde jag gå och lägga mig nu. Men först tänkte jag ge er receptet på mina goda bullar. Hej så länge!

Lussebullar utan saffran

ca 25 stycken

1 paket jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemummakärnor
13-14 dl vetemjöl

Pensling och garnering
1 uppvispat ägg
1 dl russin

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills blandningen är fingervarm (37 grader). Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med lite av mjölkbladningen. Tillsätt resten av mjölkbladningen tillsammans med socker, salt, kardemumma och mjöl (spara lite mjöl till utbaket). Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från kanterna. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Knåda degen på mjölet bakbord. Baka ut den i diverse former. (Lillasyster gjorde en säl och ett par byxor. Storebror gjorde en smileygubbe. Jag var tråkig och gjorde vanliga lussekatter.) Jäs bullarna i ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med uppvispat ägg och tryck i russinen. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.