söndag 26 oktober 2008

Efterrätt utan mjölk

Det kan vara svårt att komma på mjölkfria och goda desserter. Sorbet är ju smaskigt, men det kan kännas lite fantasilöst. Choklad, glass och grädde funkar ju inte riktigt om man är allergisk mot mjölk. För laktosintoleranta finns det numera ett stort utbud av laktosfria produkter, från t ex Valio och Arla. Den här desserten funkar för både allergiker och intoleranta och den är så god! Riktigt vin blir godast, men det går också bra med matlagningsvin från affären.

Gratinerade hallon
4 port

4 dl hallon
4 äggulor
½ dl socker
1 ½ dl vitt vin
1 msk råsocker till gratinering

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg hallonen i fyra små ugnsfasta formar. Blanda äggulor, socker och vin i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen sjuda på medelvärme, tills såsen tjocknar. Vispa hela tiden och se till att såsen inte kokar, för då skär den sig. Fördela såsen över hallonen, strö på råsocker och gratinera i ugnen ca 7 minuter. Servera desserten varm.


Inga kommentarer: