torsdag 18 december 2008

Julgodis


Idag har jag provat ett recept på fudge från Allt om mat. Mmmm, jag älskar fudge! Det tog längre tid att laga än vad det stod i receptet, ca en timma tills termometern visade 120 grader. Men det var det värt!

Chokladfudge
ca 80 stycken

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
50 gram smör
2 msk glukos
100 gram mörk choklad

Blanda vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sätt i en termometer. Låt koka på svag värme tills temperaturen är 120°. Har du ingen termometer kan du göra kulprovet genom att droppa lite smet i kallt vatten. Om du kan ta upp droppen och rulla den till en kula mellan fingrarna är fudgen tillräckligt kokt. Är den fortfarande för lös måste den koka längre. När smeten är uppe i 120° rör du ner smör och glykos. Låt koka 1 minut. Ta av från värmen och lägg i bitar av choklad så att de smälter. Rör om och häll upp i en form (20x30 cm) med smörpapper i botten. Ställ den att kallna och stelna. Ta upp fudgen med smörpapper och skär ut bitar. Förvara svalt.

Inga kommentarer: