Snart är fudgen slut som jag gjorde härom dagen. De är våldsamt goda och det ger mig lite ångest att vi (läs jag) ätit upp nästan en hel sats på ett par dagar. Jag som tänkt ge bort en fin burk med fudge på julafton...
Idag hade jag tänkt koka knäck, men formarna gjorde jag tydligen slut på förra året. Istället fick det bli vaniljkola. Inte helt olikt knäck i smaken. Smaskigt onekligen...
Vaniljkola
ca 70 stycken
100 gram smör
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 msk glukos
2 dl vispgrädde
Koka kolan i en vid kastrull. Lägg i smör, socker, vaniljsocker, sirap, glkos och grädde. Koka utan lock och rör om ett par gånger under koktiden. Koka tills smeten håller kulprovet. Häll några droppar smet i kallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg och ganska fast. Beräkna koktiden till ca 30 minuter. Häll upp smeten i en smord form 20x25 cm. Låt kolan svalna i rumstemperatur. Skär eller klipp i bitar. Förvara i kylen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar