onsdag 13 maj 2009

Lyckad paj


I fredags gjorde jag lax- och spenatpaj och den blev väldigt god. Jag är mäkta stolt över mig själv, för jag använde inget recept, utan gick på känsla. Den kalla såsen med pepparrot piffade till rätten lite extra. Jag tror att pepparrot är min nya favoritkrydda. Jag ska leta rätt på fler recept med denna delikatess!

Helenas lax- och spenatpaj
5-6 bitar

Pajdeg:

150 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk iskallt vatten

Fyllning:
200 g kallrökt lax
250 g fryst bladspenat
3 dl riven lagrad ost (jag använde prästost)
3 ägg
2,5 dl mjölk
2 msk finhackad gräslök
vitpeppar
ev salt

Pepparrotssås:

2 dl crème fraiche
2 msk finriven pepparrot
1/2 tsk salt
vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant. Nagga pajskalet och förgrädda sedan i ca 10 minuter. Lägg den rivna osten i botten på det förgräddade pajskalet. Tina spenaten och krama ut all vätska. Grova hacka spenaten och lägg den sedan i över osten. Skär laxen i strimlor och lägg även den i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, gräslök och vitpeppar i en bunke. Var försiktig med att salta, eftersom laxen är salt i sig. Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Sätt eventuellt aluminiumfolie runt kanten på pajformen, så att inte pajskalet bränns. Rör ihop ingredienserna till såsen. Servera pajen med pepparrotssås och en grönsallad.