torsdag 11 mars 2010

Laxbiffar med goda tillbehör


Idag fick jag ett infall att experimentera lite i köket. Det var ett ganska illa valt tillfälle, för jag var jättehungrig, jättetrött och köket var jättestökigt. För att ro det hela i land fick barnen härja fritt, medan jag stod vid spisen. Det resulterade att varenda barnbok flyttades in i vardagsrummet och spreds ut över hela golvet. Köksbordet dränktes även i teckningar och pennor och som ett lite extra plus, ritade lilla H med tuschpennor på vårt ekbord. Tur då att maten blev god. Jag lagade laxbiffar med hemmagjorda pommes frites och cole slaw. Jag var lite osäker på om cole slaw skulle passa till lax, men det gjorde det. Riktigt bra till och med. Pommes fritsen blev extra goda, för jag kokade potatisen lite först, så de blev en aning mjöliga i kanten. Då sög de upp extra mycket olja, medan de tillagades i ugnen. Tricket har jag lärt mig av att titta på Heston Blumenthal på tv. Här kommer receptet på laxbiffarna (som för övrigt alla fyra i familjen gillade och det är inte så vanligt att det händer!).

Helenas laxbiffar
4 portioner

500 g lax
1/1 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl ströbröd
1 msk smör
1msk olja

Lägg laxen i en matberedare och kör den till en slät massa. Häll i grädden, lite i taget och mixa mellan varven. Tillsätt ägget och och mixa lite till. Smaksätt till sist smeten med salt och peppar. Forma åtta biffar och vänd dem i ströbröd. Stek biffarna i smör och olja på medelstark värme, ca två minuter på varje sida. Servera till pommes frites och cole slaw (jag använde ett recept från ICA).

3 kommentarer:

Miss Muffin sa...

Det ska jag testa! Ser jättegott ut. Min mamma läser din blogg... hon använder dina recept för hon tycker att det känns tryggt att de redan är testkörda - och det behövs med en kräsen gubbe till make och en kräsen yngstadotter.

Helena sa...

Va kul att din mamma tittar in här! Får se vad jag kan fresta den kräsna familjen med härnäst ;-)

Nettan sa...

Låter gott :)