måndag 15 mars 2010

Fläskfilé med asiatiska smaker


Vad gör man med hoisinsås? Jag köpte en flaska för väldigt länge sedan, men jag minns inte varför och därför har den blivit kvar i kylskåpet. Jag googlade på hoisin och fick bland annat träff på ett recept på alltommat.se. Efter lite experimenterande i köket, serverade jag tillslut en riktigt lyckad rätt, som O tyckte var god och lyxig och E gav middagen 20 poäng (tydligen var det full pott). Det är verkligen roligt att laga mat när man är på det experimenterande humöret.

Marinaden innehåller mycket socker, så ta det försiktigt när köttet steks för det kan lätt brännas vid. Jag serverade sweet chilisås till, men det var nästan för sött. Nästa gång blandar jag nog i tärnad mango eller ananas i riset istället.

Fläskfilé med asiatiska smaker
4 portioner

500-600 g fläskfilé
1/2 dl sesamfrön

Marinad
2 msk hoisinsås
2 msk japansk soja
1 tsk salt
0,5 dl strösocker

Tillbehör
500 g wokgrönsaker, en påse
3 portioner kokt ris

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla ingredienser till marinaden och ställ åt sidan. Rensa fläskfilén ren från hinnor och överflödigt fett. Skär köttet i ca två cm tjocka strimlor. Häll marinaden i dubbla fryspåsar och lägg även i köttet. Låt marinera i minst 30 minuter. Trä köttet på spett och vänd dem sedan i sesamfrön. Stek köttet på medelstark värme, några minuter på varje sida. Efterstek köttet i ugnen, 5-10 minuter. Stek under tiden riset tillsammans med wokgrönsakerna i en wok eller stekpanna. Servera spetten tillsammans med grönsaksriset och sweet chilisås.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dexterity comes by experience. ....................................................

I LOVE YOU sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.