torsdag 15 juli 2010

Lyxiga kanelbullar


Hela förmiddagen öste regnet ner och Göteborg kändes mer som sig själv igen. Temperaturen i vår lägenhet sjunk faktiskt till 23,5 grader. Då tyckte jag att det var en bra idé att baka kanelbullar och vips, så var det 28 grader varmt i köket igen. Ja, ja, bullarna blev goda i varje fall. Receptet kommer från Johan Söderbergs kokbok Riddarbageriets söta. Det är en fantastisk bok som jag ofta använder. Jag ska snart blogga om fler recept i boken har jag tänkt. Imorgon ska det tydligen bli soligt igen och då har jag hembakade bullar att ta med till stranden. Jag känner mig riktigt mallig över det.Kanelbullar
25 stycken

12 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1,25 dl socker
100 g smör
1 ägg
1 1/2 tsk salt
1 msk kardemummakärnor
30 g jäst

smör,socker, kanel, ägg och pärlsocker till fyllning och garnering

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och slå den över jästen. Krossa kardemummakärnorna i en mortel och tillsätt även det. Rör ner mjöl, socker salt och ägg. Tillsätt det rumstempererade smöret och knåda kraftigt till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Kavla ut vetebrödsdegen så att den blir ca 3 mm tjock och och 30 cm bred. Bred ut rikligt med mjukt smör över hela degstycket. Strö över socker och kanel. Rulla ihop degen. Lägg degrullen med vecket nedåt och skär den i bitar. Det ska bli ca 25 stycken. Lägg bullen i en pappersform. Låt bullarna jäsa på en plåt, under bakduk i ca 60 minuter. Sätt ugnen på 230 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Baka av dem i ca 6 minuter. De ska vara ljusa.

5 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Gott med kanelbullar, såg att du har Riddarbageriets söta, skall nog försöka få tag på ett exemplar av den, får nog söka via antikvariat då jag tror de inte finns att köpa i vanliga bokaffärer längre.

Kanon med färdigt mandelmjöl, så smidigt att slippa göra eget, kostar 115kronor för 900 gram, finns även en påse med 300 gram som kostar 40 kronor.

Erika - Bakglädje sa...

Jag bara måste baka kanelbullar. Blir så sugen.

Helena sa...

Ja det är riktigt gott med kanelbullar. Speciellt om det är mycket kardemumma i degen, som i det här receptet.

Anonym sa...

Åh vad det såg gott ut! :)

Så som livet är sa...

Mums vad gott med bullar!!! Det går alltid hem. Jag har en önskan att just nu ha hela frysen full med godsaker. Eftersom min och makes semester har börjat hade det varit alldeles ypperligt att plocka från den. Men värmen här har varit nästan olidlig emellanåt. Vilket har visats sig i bland annat i frysen. Den är tom. Men jag hoppas på någon svalare dag. Tack för dina fina recept. Salladen verkar supergod. Den ska jag göra. Fina tips det. Ha det fint!