söndag 16 januari 2011

Lyckade dumplings med räkor


Jag gjorde dumplings igår och de blev faktiskt lyckade. Två lyckade maträtter i rad och jag börjar nästan tro på mig själv som matlagare!

Jag hade först tänkt använda ett ganska komplicerat recept, innehållande bland annat torkade räkor, men ville inte utmana ödet alltför mycket, så jag letade rätt på ett annat. Det var ett smart drag. Inte ett enda utbrott fick jag, vilket är väldigt ovanligt när jag gör något pilligt och tidsödande. För det var ganska pilligt att få ihop dumplingsen till små paket. O hjälpte mig efter ett tag, för det tog alldeles för långt tid för mig. Hans metod var mycket mer rationell och effektiv, vilket var bra för annars hade nog inte maten blivit klar förrän midnatt.

Jag gjorde en sås att doppa dumplingsen i också. Det visade sig vara ganska svårt att få till smakerna på dipsåsen. Jag hittade ett recept på dn.se, men det innehöll alldeles för mycket sesamolja, så jag fick göra om det. Mitt råd är alltså att ta det försiktigt med sesamoljan, tillsätt lite i taget för oljan tar lätt över smakmässigt.

Bilden är inte så vacker är jag rädd. Jag har fortfarande inte lärt mig att dekorera tallrikar med lite grönt och piffa till bakgrunden med annat pynt. Jag ser bristerna med mina bilder först när jag har laddat över dem till datorn, men då är det ju lite sent att göra något åt det...

Ikväll ska jag göra lammköttbullar. Får ser om det blir tre lyckade middagar i rad. Det är nog rekord i så fall!

Dumplings med räkor

4 portioner

1 nypa socker
1 msk fisksås
300 g skalade räkor
2 hackade salladslökar
2 msk färsk hackad ingefära
1-2 krm sambal oelek
1 paket wonton-deg
Ett uppvispat ägg eller vatten till pensling av degen

Dipsås
1/2 dl soja av japansk typ
1 tsk sesamolja
2 msk vinäger
1 1/2 msk farinsocker
2 krm sambal oelek eller annan stark chilikrydda
1 tsk rostade sesamfrön


Blanda fyllningen. Lägg på ungefär 1,5 tsk fyllning i mitten av en wontonplatta. Stryk ägg eller vatten längs kanterna och vik ihop degen diagonalt. Använd fingrarna och tryck till ordentligt i kanterna. Det får inte finnas några hål. Gör dumplings tills fyllningen är slut. Om det blir deg över kan man frysa om den.
Använd till exempel en bambukorg för att ångkoka dumplingsen. Häll vatten i en kastrull, det räcker med ungefär 5 cm. Låt vattnet koka upp. Jag lade i lite bakplåtspapper korgarna för att degen inte skulle fastan. Lägg i dumplings i korgarna och lägg på locket. Ångkoka 2-3 minuter. Rör ihop alla ingredienser till dippsåsen och servera till.

2 kommentarer:

charlotta sa...

egna dumplings, jag är imponerad! tycker att bilder ser jättefin ut, för övrigt. hoppas du får en fin vecka!

Cecilia sa...

Vad coolt att du gjort egna dumplings. Kan jag också tänka mig att testa nångång!