söndag 22 april 2012

Galet gott


Jag har helt snöat in på rårakor. Kan tyckas vara en udda sak att snöa in på, men det är ju bara så himla gott! Jag gjorde minirårakor till vår lilla påskbuffé och sedan dess gör jag rårakor mest hela tiden. Igår var Josefine och Mikael här på middag och vad lagade jag då tror ni? Jovisst, jag gjorde minirårakor och det passade mycket bra till en bit kött och rödvinssås. Det är just miniformatet som är så bra. Det blir så frasigt och smörigt och gott när de är sådär små.

Här är receptet på rårakorna jag gjorde till påsk. Salta, goda och löjligt lättlagade.

Minirårakor med rom eller lax
12 stycken

2-3 potatisar
1 msk smör
1 msk olivolja
salt och peppar

Garnering:
1 dl crème fraiche
1 liten burk stenbitrom eller 50 g kallrökt lax
2 msk finhackad rödlök
några kvistar dill

Skala potatisarna och grovriv dem. Rör i lite salt och peppar i potatisrivet. Hetta upp en panna och smält smöret och tillsätt oljan. Klicka i några klickar med potatis och platta till så att rårakorna blir tunna och frasiga. Stek ett par minuter på varje sida. Låt svalan och garnera sedan med crème fraiche, rödlök, dill och rom eller rökt lax. Ät och njut!

5 kommentarer:

Fröken K sa...

Oooooo så gott det ser ut!

Kim sa...

Ibland glömmer man av dessa fina enkla klassiker i alla andra tusenmiljarders avancerade recept man läser. Man borde upprätta en lista med sådan här mat, som man kan kolla på då och då och påminna sig.

Anonym sa...

Ärligt helena du måste skriva en kokbok.hamnade på din blog av en slump och Älskar dina recept.

tina sa...

Åh, tack för påminnelsen! Jag älskarju också rårakor, men glömmer bort det ibalnd. :-)

Iris sa...

Gjorde det här igår, du har så rätt, galet gott! Syrade rödlöken i 1 timme och finrev lite citroncest över som var verkligen pricken över i:et. Lite tips om du vill variera. Du blir inte besviken! :)
Hamnade av en slump på din hemsida igår, jag kan verkligen identifiera mig själv i dig och dina recept. Kul! Kommer vara en stammis härifrån ...