tisdag 1 januari 2013

Chokladig cheesecake


2012 fick en bra avslutning igår med god mat, champagne och mycket skratt hemma hos ett par kompisar. Idag har jag fått betala för det kan man säga och nu ser jag fram emot att vakna upp pigg imorgon.

Gårdagens efterrätt stod jag för och det var denna chokladstinna cheesecake. Jag har nog aldrig bakat nåt så kalorispäckat förut. Choklad, smör, grädde, Philidelphiaost... Kakan blev hur tung som helst! Och mycket god. Kanske inget man äter varje dag, men jag hoppas ändå att jag snart får en ursäkt att gör den igen.

Idag har jag bara ätit livsfarliga saker som kebabpizza, chips och cola. Imorgon blir det lite hälsosammare i form av en matvetesallad. Välkommen 2013!

Dubbel chokladcheesecake
10 bitar

Botten:
18 st digestivekex
1 msk kakaopulver
150 g smör

Fyllning 1:

200 g vit choklad
1/2 dl grädde
200 gram färskost
2 gelatinblad

Fyllning 2:
200 g mörk choklad (70%)
2 1/2 dl grädde
300 g färskost
4 gelatinblad
1 dl florsocker

Garnering:

200 g färska hallon

Krossa digestivekexen och blanda med kakaon och det smälta smöret. Tryck ut blandningen i en springform med avtagbar kant, ca 27 cm i diameter. Grädda botten i mitten av ugnen i 175 grader i 10 minuter.

Blötlägg 2 gelatinblad i vatten. Hacka den vita chokladen. Värm grädden och smält chokladen däri. Tillsätt gelatinbladen och låt dessa smälta. Vänd ner färskosten och fyll formen. Låt stelna i kylen i en timme.

Blötlägg 4 gelatinblad i vatten. Hacka den mörka chokladen. Värm grädden och smält chokladen. Tillsätt gelatinbladen och låt dessa smälta. Vänd ner med färskosten och sikta i florsockret. Fyll formen och låt kakan stelna i kylen en timme. Garnera med hallonen innan servering.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Åh herregud vilken goding. Måste jag testa! /Lena

Sonja {Dagmars Kitchen} sa...

Hej! Och tack för kommentaren på min blogg. Din cheesecake ser farligt god ut!

Helena mitt i smeten sa...

Lena: Det tycker jag du ska göra!

Sonja: Är faktiskt riktigt god!

Viveca Bladh sa...

Ah! Du måste söka till Hela Sverige Bakar!

Helena mitt i smeten sa...

Viveca: Haha! Ja, det skulle nog bli bra tv att se mig slafsa och svära i ett tv-kök på bästa sändningstid!