söndag 17 mars 2013

Frukt och maräng

Igår sken solen och även om det var väldigt kallt så var det också mycket vår i luften. Hela familjen tog en promenad i Slottsskogen, vi spelade lite fotboll och avslutade utflykten med en utomhusfika på Villa Bel Parc. Årets första utomhusfika för min del.

I morse, när jag kikade ut genom köksfönstret fann jag att Majornas takåsar var klädda i snö. WTF! Nej, jag blev inte så glad av att se snön, men eftersom termometern visade på plusgrader var det inte svårt att lista ut vad som skulle hända med all snö. Jag tyckte dock att snön gav mig en bra ursäkt att laga till en Burgundisk gryta till middag. Grytsäsongen lider mot sitt slut, så kanske var detta den sista jag gör på ett tag. Och mycket riktigt, snön var så gott som borta när det på kvällen var dags att äta av grytan som stått i ugnen i ett par timmar.

Min föräldrar hälsade på och åt middag med oss. Jag hade tänkt servera glass till efterrätt, men det kändes för tråkigt så jag improviserade ihop en dessert med varm frukt och maräng. Det blev väldigt lyckat i all sin enkelhet. Jag använde mig av mango, jordgubbar och hallon, men här är ju variationsmöjligheterna oändliga. Här kommer receptet:

Varm frukt med marängtäcke
6 portioner

200 g fryst tärnad mango
100 g hallon
100 g jordgubbar
1 lime, rivet skal och saft
2 tsk vaniljsocker
2 äggvitor
1 dl strösocker

Värm ugnen till 200 grader. Lägg halvtinad mango och bär i en ugnsfast form. Tillsätt limeskal, limesaft och vaniljsocker och rör om. Vispa äggvita och socker till maräng och klicka den över frukten. Ställ in formen i mitten av ugnen i 10-12 minuter till marängen har fått fin ljusbrun färg ovh frukten är genomvarm. Servera med vaniljglass.

3 kommentarer:

tina sa...

Vilken härlig tårta! Ska nog härmas och göra något liknande i portionsform. Tack för inspiration!

Helena mitt i smeten sa...

Tina: Vassego!

Sara på Vardag.nu sa...

Smarrig efterrätt! Jag har gjort något liknande några gånger, med frukt/bärkompott av något slag och marängtäcke i portionsform. Gott!