måndag 12 augusti 2013

Vaniljpannacotta med mojitomarinerade jordgubbar


Igår gjorde jag en väldigt lyckad efterrätt, efter egenkomponerat recept. Mycket mallig över det. Svårt att misslyckas dock när man marinerar jordgubbar i mojitosmaker, eller hur? Jag använde visserligen ingen rom i min marinad, men det är förmodligen ingen dum idé. Min variant är barnvänlig istället. Här kommer receptet:

Vaniljppannacotta med mojitomarinerade jordgubbar
6 portioner

Pannacottan:
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 msk strösocker
1 vaniljstång
2 1/2 gelatinblad

Marinerade jordgubbar:
1 liter jordgubbar
12-15 myntablad
1 1/2 msk råsocker strö
Rivet skal och saft från en liten lime

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Koka upp grädden och mjölken tillsammans med sockret, vaniljfröna och stången. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i gräddbladningen tills de löst upp sig. Sila av. Häll upp pannacottan i portionsformar (jag använde muffinsformar i silikon för enkelt kunna få ut pannacottan och servera på tallrik) och ställ i kylen för att stelna några timmar.

Skölj och skiva jordgubbarna. Blanda dem med finhackad mynta, råsocker och saft och skal från en lime. Låt sockret lösa upp sig innan servering. Smaka av. Mängden socker och lime kan behöva justeras efter hur söta jordgubbarna är. Servera jordgubbarna till pannacottan.

4 kommentarer:

tina sa...

Marinerade jordgubbar är banne mig nästan som godis! Här hittar du förresten fler vinbärstips: http://www.pickipicki.se/2011/07/fraga-picki-vinbarsfrossa/

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

MUMS!!!

Charlotta Hemert Ljungblad sa...

You had me at mojitomarinerade!

Helena mitt i smeten sa...

Tina: Jag håller helt med och tack för tipsen!

Ann-Sofie: Precis!

Charlotta: Hehe!