torsdag 7 november 2013

Fina formbröd


Här bakas mycket bröd för tillfället. Jag har helt snöat in på att baka både bröd och bullar och det är en aktivitet som passar riktigt bra så här års tycker jag. Och även om jag blev helt frälst på att baka kalljästa bröd när jag provade det härom veckan, så har jag inte helt övergett den mer traditionella metoden. Det är ju inte alltid man har 6-10 timmar över för att vänta på att en deg ska jäsa. Så i helgen bakade jag dessa formbröd som jag serverade till Potatis- och broccolisoppa. Lättbakade bröd som var perfekta till att doppa i soppan.

Formbröd med rågsikt
2 st

1 paket torrjäst
5 dl vatten
1 msk olivolja
8 dl vetemjöl
4 dl rågsikt
1 1/2 tsk salt

Värm vattnet till 40 grader och rör ut jästen med vattnet i en stor bunke. Tillsätt de övriga ingredienserna, utom saltet och knåda degen i 5-10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta in det i degen. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och bearbeta degen en stund. Dela degen i två bitar och forma dem till avlånga limpor. Lägg limporna i smorda brödformar och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

2 kommentarer:

Kim sa...

Samma här! Har aldrig innan varit speciellt mycket för att baka bröd, men något har hänt nu de senaste veckorna. Kan ha något att göra med att jag kör en snålmånad nu i november. Gott med nybakat är det hursomhelst!

Helena mitt i smeten sa...

Ja Kim, både gott och ett mycket bra sätt att spara pengar. Win win liksom!