söndag 8 februari 2009

Nybakat bröd luktar lyxigt


Häromdagen bakade jag och min lille matvägrare bröd. Det var mysigt, men efteråt stod det klart för mig att vårt kök egentligen är för litet och för dåligt utrustat för den typen av familjeaktivitet. Nja, det är väl inte riktigt sant, men det kändes så när all disk stod staplad i ett väldigt högt torn för att få plats.

Det fina med att baka bröd är hur gott det luktar. Är det nåt som kittlar aptiten så är det nybakat. Receptet nedan improviserades ihop och det blev lyckat! Med tanke på att matvägraren gillade det, måste det vara gott!

Matvägrarens kärnvetefrallor
ca 20 st

50 g jäst
5 dl mjölk
1 msk olja
1 tsk salt
1 msk sirap
ca 12 dl kärnvetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön

Till pensling: 1 ägg

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och slå den över jästen så att den löser sig. Blanda i olja, salt och sirap. Tillsätt därefter havregryn, solrosfrön och linfrön. Blanda i kärnvetemjölet, lite i taget, tills en fin deg bildats som släpper från bunkens kanter. Knåda degen för hand eller med maskin i 5 minuter till. Jäs i 45 minuter. Knåda degen lite till, dela den i två delar. Rulla ut varje del till en orm. Dela varje orm i 10 bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs ytterligare 30 minuter. Vispa upp ett ägg och pensla frallorna med äggvispet. Strö över lite havregryn, solrosfrön och linfrö över varje fralla. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer: