fredag 20 mars 2009

Våren ska firas med choklad!


Jag har i några dagar försökt komma på en bra ursäkt för att baka en maffig chokladkaka. När man har bakning som hobby, är det en fördel om andra kan hjälpa till att äta upp godsakerna, för slippa ändra klädstorlek en gång i månaden. Just den här veckan fyller ingen jag känner år, ingen har flyttat, haft namnsdag, eller fått löneförhöjning. Ingen självklar chokladkaksorsak har dykt upp. Men vem behöver en ursäkt för att njuta lite va? Jag slängde ihop en kaka idag i varje fall. När jag väl serverade den för min söta familj, slog det mig. Det är våren vi ska fira! Äntligen är den här. De senaste dagarnas sol har gett mig fräknar på näsan och ett oförskämt glatt humör (jag har varit sur som en citron sedan november).

Kakan jag tänkt baka, behövde en väldig massa choklad, men jag hade bara en massa choklad så jag uppfann ett eget recept. Det var tryffel mitt inre längtade efter, men det blev snarare en extra chokladig kaka istället. Gott var det ändå, men den där tryffelkakan ska jag baka snart, ta läckra kokboksmässiga (yeah right) bilder på och dela med mig av här för det är den godaste chokladkaka jag någonsin bakat. Håll i hatten, säger jag bara! Här kommer dagen recept:

Chokladig chokladkaka

200g mörk choklad (minst 70%)
225g smör
2 dl socker
4 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk kakao

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka chokladen och smält smöret. Lägg chokladen i det varma smöret och rör tills all choklad har smält helt. Låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt i några minuter. Rör i chokladsmeten. I en separat skål, blanda mjöl, bakpulver och kakao. Sikta ner mjölblandningen i chokladsmeten och rör om till en slät smet. Häll smeten i en form (ca 26 cm i diameter) med löstagbar kant. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Kakan ska vara lös i mitten. Servera hallonsås eller vispad grädde till. Hallonsås fixas snabbt genom att mixa 250 gram hallon med 3 msk socker. Pressa genom en sil om du vill få bort kärnorna.