tisdag 7 juli 2009

God kyckling utan ansträngning

Det tog två långa veckor innan vår familj blev frisk. Som vi har hostat och svettats och sovit dåligt. Dessutom gick vårt kylskåp sönder när det var som varmast. Det tog fem dagar innan vi fick eländet lagat och det fick mig att på allvar ifrågasätta om det är så smart att bo i hyresrätt. Jag trodde hela grejen med att hyra, var att man bara lyfter på luren när nåt går sönder och så kommer någon och fixar det. Tydligen inte. Det gick åt mycket energi för att med hjälp av kylklampar hålla lite mat och penicillin kallt. Hur bar folk sig åt förr i tiden när det inte fanns kylskåp?! Det måste ha varit en mardröm.

Det har inte lagats så mycket mat här hemma när vi varit sjuka, men idag lagade jag en god kycklingrätt. Jag hittade receptet i ett nummer av Matmagasinet, men jag gjorde en enklare sås till. Hela rätten var väldigt lättlagad och kändes fräsch och god. Det är härligt att ha fått tillbaka aptiten!

Buljongkokt örtkyckling

4 portioner

4 kycklingfiléer
5 dl vatten
1 dl vitt vin
2 hönsbuljongtärningar
2 tsk torkad timjan
1 lagerblad

Sås:

2,5 dl av buljongen
1 dl lätt crème fraiche
1 1/2 msk maizena redning
salt och peppar

Koka upp vin, vatten, buljongtärningar och timjan i en stor kastrull. Lägg ner kycklingfiléerna och låt koka 15-20 minuter, beroende på filéernas storlek. Häll 2 1/2 dl av buljongen från kycklingkoket i en separat kastrull. Tillsätt crème fraiche och maizena redning och låt koka på låg värme några minuter tills såsen tjocknat. Servera kycklingen med såsen, kokt ris och en grönsallad.