måndag 5 oktober 2009

Lasagne med kantareller och getost

Jag såg en kock på TV för ett tag sedan, som gjorde en lasagne med katareller, getost och spenat. Jag har varit på jakt efter ett recept på det (eftersom jag är den typen av person som behöver ett "facit" att kika på vad jag än gör), men har inte hittat något. Tillslut fick jag helt enkelt improvisera ihop något och det blev riktigt, riktigt gott. Känner mig lite generad nu över att jag skryter så, men med mina mått mätt blev det bra. Här kommer receptet:

Kantarell- och getostlasagne
4 portioner

2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
3 msk maizena redning
200 g getost
1/2 tsk salt
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
500 g kantareller
1 msk olja
160 g färsk spenat
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
250 g färska lasagneplattor
200 g getost att smula på toppen

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt maizena redning rör om. Tillsätt getosten (ta bort kanterna först) i bitar, när såsen tjocknat. Rör tills osten löst sig. Smaka av med salt och ställ såsen åt sidan. Hacka lök och vitlök och fräs den mjuk i olja i en stekpanna. Tillsätt spenaten och fräs en kort stund tills spenaten mjuknat något. Salta och peppra. Ställ åt sidan. Smält en klick smör i en stekpanna. Tillsätt de rensade kantarellerna och stek dem tills all vätska kokat bort. Smörj en ugnsäker form. Bred ut lite ostsås i botten. Lägg i ett lager med lasagneplattor, häll på sås och sedan spenatblandningen. Därefter ytterligare ett lager med lasagneplattor och oståsås. Avsluta detta lager med de stekta kantarellerna. Till sist, ett sista lager lasagne och ostsås. Skär bort kanterna på den resterande getosten och smula den sedan över lasagnen. Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Servera tillsammans med en god sallad.

2 kommentarer:

Josefine sa...

Men det var ju hur gott som helst! Klart du ska berätta om det här receptet för hela världen. Jag skulle kunna äta det varje dag.

Helena mitt i smeten sa...

Tack vännen!