lördag 7 november 2009

Middag och fem efterrätter

Min man O slutar aldrig förundras över de middagsbjudningar som mina föräldrar har. Orsaken är att det oftast serveras efterrätt två gånger. Åtminstone om någon fyller år. I vår släkt är det fler som gör så, jag har aldrig tyckt att det är något konstigt med det i varje fall. Jag gillar den traditionen, även om den kanske inte är så bra för figuren. Idag var det dags för en middag hos mina päron, för att fira min fars födelsedag och den här gången får jag hålla med O om att det var ganska mycket sött efter maten...

Mamma hade gjort väldigt god fläskfilé till middag, men med den rutin man nu har, visste både jag och O bättre än att ta alltför stor portion. När mamma skulle hämta efterrätten ursäktade hon sig lite för hon hade "bara" köpt två sorters glass. Vi kom fram till att chokladkakan jag tagit med mig kunde passa bra, särskilt när mamma även tog fram portvinet. Mycket riktigt, det smakade mycket bra.

Lite senare var det dags för kaffe och det är den här delen av middagen som O tycker är så absurd. Nu är det dags för födelsedagsbarnets tårtor. Efterrätt en gång till!, ojar sig O varje gång. Dagen till ära hade pappa varit till affären och köpt en Budapestrulle (världens godaste tårta enligt mig) och en frukttårta. För att vara säker på att godsakerna skulle räcka till alla (man kan tro att vi var 25 men runt bordet satt 12 proppmätta gäster), hade mamma även bakat en kladdkaka. Det var inte lätt, men vi lyckades få i oss lite tårta. Även O. Hur konstiga han än tycker att våra seder är, har han ändå inget problem med att ge sig hän åt dem!

Chokladkakan jag bakade och tog med mig (det var ju verkligen tur att jag gjorde det!) hittade jag receptet på i dagens nummer av Två dagar. Jag gjorde en tredjedels sats och det blev lagom att hälla i en vanlig bakform, 27 cm i diameter. Den här Brownien var mycket saftig och god och den vita chokladen var verkligen pricken över i. Jag misslyckades dock med glazen för jag använde av misstag för lite choklad. Det blev chokladsås istället och den var också god! Här kommer receptet:

Chokolate chip brownie

en långpanna

300 g mjukt smör
6 dl socker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
6 ägg
3 dl vetemjöl
400 g vit choklad

Fudge glaze
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl ljus sirap
1 tsk ingefära
400 g mörk choklad 70%

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösig. Blanda i kakao och salt. Rör ner ett ägg i taget. Vänd ner mjölet i smeten. Hacka chokladen grovt och vänd ner. Lägg bakplåtspapper i botten av en långpanna och fyll med smet. Grädda kakan i mitten av ugnen i 15-25 minuter. Låt kakan svalna.

Koka grädde, mjölk, sirap och ingefäran till fudgen. Ta kastrullen från värmen. Finhacka chokladen och rör ner den i den varma gräddmjölken så att chokladen smälter. Bred glazen över kakan. Skär i bitar och garnera gärna med en jordgubbe.

5 kommentarer:

CamillaB sa...

Ja till och med jag som är van vid detta tyckte att det blev liiite to much idag. Men gott är det! :)

Miss Muffin sa...

Haha.. det är EXAKT som hemma hos mamma och pappa. Jag tror inte att jag upplevt en enda vistelse där utan att vara lätt illamående av för mycket tårtor, kakor, glass och en liten kaka till bara. och sen godis. Men den där chokladkakan låter våldsamt god!

Helena sa...

Jasså det är fler familjer som håller på sådär! Intressant. Kakan var våldsamt god, jag ska bjuda dig med familj på den nån gång!

Miss Muffin sa...

Jaa!!! Det vill vi gärna bli bjudna på!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.