onsdag 31 mars 2010

Lyxig cheesecake med lime och passionsfruktImorgon börjar jag mitt nya jobb och det ska bli väldigt roligt och spännande. Lite konstigt också att inte träffa mina goa kollegor varje dag. Sentimental som jag är har jag redan börjat sakna dem...

Idag hade jag med mig en cheesecake till jobbet, som vi fikade på. Den var riktigt god och dessutom påskig med den gula fina färgen från passionsfrukten. Min man såg ut att gilla mig lite extra mycket, efter att han ätit en bit så jag ska snart göra en ny (den tog snabbt slut). Receptet kommer som vanligt från en säker källa: Allt om mat.


Limecheesecake med passionsfrukt
10 bitar

12 st digestivekex
50 g smör
4 st gelatinblad
2 st ägg
2 dl lätt crème fraiche
400 g lätt färskost, t ex Philadelphia
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 st lime, rivet skal och saft

Garnering
1 st gelatinblad
2 msk strösocker
4 msk vatten
2 st passsionsfrukter

Krossa kexen fint. Smält smöret och blanda det med kaksmulorna. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Dela äggen. Blanda äggulor, creme fraiche, ost, socker, vaniljsocker och limeskal till en slät smet. Värm limesaften i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i limesaften. Låt svalna något och häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Ställ i kylen minst 1 timme.Lägg gelatinbladet till garneringen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i kastrullen. Halvera och skrapa ur passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda ner passionfruktsinkråmet i kastrullen och låt svalna. Häll gelén över tårtan. Ställ i kylen tills gelén stelnat, minst 1 timme. Lossa kakan från formen och servera som dessert.

5 kommentarer:

Malin sa...

Den här lät ju inte kriminellt god då...! Eller, joo, det var precis vad den gjorde, ska vi absolut testa :-)
Glad påsk!

Helena sa...

Kriminellt god är precis vad den är!

sana sa...

de se lyxig ut !!

cia sa...

Kan man frysa den?

Helena mitt i smeten sa...

Cia: Jag vet faktiskt inte. Tippar på att den är bäst ofryst i varje fall.