fredag 5 mars 2010

Lördagsgott på en torsdag

Jag älskar bokrean. Varje år köper jag minst en kokbok på bokrean (och ett gäng skönlitterära böcker också förstås) och härom dagen köpte jag Lördagsgott utan stress. En mycket käck titel och den avskräcker lite, men boken är faktiskt riktigt fin och innehåller många bra recept. Igår när vi hade några vänner över på middag lagade jag ett av recepten i boken och det blev riktigt gott. Hela kvällen blev lyckad, med en massa glass och vin och prat. Extra skönt för mig som varit ledig idag. Här kommer receptet på den goda fiskgrytan. Trevlig helg!

Krämig fiskgryta
4 portioner

600 g grytbitar av fisk
2 morötter
1 palsternacka
1 bit purjolök
1 msk smör
2-3 msk rapsolja
1 fiskbuljongtärning
1 msk tomatpuré
3 dl grädde
1-2 dl torrt vitt vin
peppar

Skala och finstrimla morötter och palsternacka. Ansa, snitta, skölj och finstrimla purjolöken. Hetta upp smöret och oljan i en gryta och fräs strimlorna utan att de tar färg, ca 3 minuter. Rör om då och då. Tillsätt purjon och låt fräsa ytterligare en minut. Smula ner buljongtärningen tillsätt tomatpurén och fräs under omrörning 1/2 minut. Tillsätt grädden och vinet, låt koka upp och lägg i fiskbitarna. Koka under lock 3-5 minuter eller tills fisken är klar. Servera fiskgrytan med ett gott bröd och pressad potatis. Ät och njut!

4 kommentarer:

Nettan sa...

Oj! Låter riktigt smaskens :) Kokböcker är bra! Alltid kul att bläddra i och finna inspiration :) Från bokrea kommer jag också oftast med famnen full av böcker... :o

Josefine sa...

Ja det var verkligen supergott! Och jättetrevligt som vanligt.

Helena mitt i smeten sa...

Tackar tackar!
Miss M, alltid lika trevligt att ha er här!

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.