onsdag 7 april 2010

Det luktar nybakat bröd i vår lägenhet


Idag bakade jag bröd i långpanna, vilket är så himla smidigt och praktiskt. Jag använde samma recept som här, men ädrade lite. Det blev väldigt gott och saftigt. Bättre än förra gången tror jag. Åt nyss två mackor, när brödet fortfaranade var ljummet, så att smöret smälte och osten blev mjuk. Mmmm... Jag borde baka bröd lite oftare.

Jag öppnade kakburken förut. Alltså, med kakorna jag bakade igår. Nu kan jag inte sluta äta av dem. De är verkligen oemotståndliga. Min dotter är sjuk (igen!), så jag kom aldrig till jobbet idag och därför är burken med alla kakor kvar. Det är underbart och hemskt på samma gång (vill inte gå upp en klädstorlek, men njuter gärna av godsakerna!). På lördag fyller O år och det vore ju fint om det fanns några kakor kvar att bjuda på då. Vi får se...

Långpannebröd #2


50 g jäst
5 dl vatten
2 msk rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt
1 dl linfrö
5 dl vetemjöl
1 liter rågsikt

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt olja, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.

4 kommentarer:

KATTIS sa...

Det var länge sedan jag bakade långpannebröd. Det ska jag göra i veckan. Tack för tipset, det får bli ditt recept.

Malin sa...

Önskar att jag oxå bakade matbröd oftare, det är ju SÅ gott och känns så lyxigt när doften sprider sig i huset...Det här receptet lät jättegott, aldrig bakat långpannebröd innan.
Kakorna lät ju inte lite goda heller då! Älskar lime så dom ska jag garanterat prova!

Remsan sa...

Det är så smidigt med långpannebröd. De ser jättegoda ut!

Daniella - BakeCake sa...

Åh, så gott! Nybakat bröd är bland det bästa som finns! Speciellt när man äter dom lite så där halvvarma! Hoppas du har haft en jätte skön helg! Kram Daniella - BakeCake