fredag 27 augusti 2010

Bohuslänsk äggost med björnbärssylt


Jag är ingen expert på att laga äggost, detta var andra gången jag lagade denna bohuslänska delikatess. Men min mamma och mormor är bra på det och det är deras recept jag använt. Den blev faktiskt god. Krämig, så som jag tycker den ska vara även om det kanske var aningen för lös. Hittade björnbärssylt på ICA och då blev jag glad för det är det bästa tillbehöret enligt mig.

Jag försökte ta några pedagogiska bilder för att visa hur det ser ut när osten delar sig från vasslen, men det blev för dålig kvalitet på dem tyvärr. En hyfsad bild blev det åtminstone på själva äggosten. Jag tycker mönstret från formen blev fint. Men nästa gång ska jag göra en större sats för formen är väldigt stor. Jag vill att äggosten ska bli högre än den blev den här gången, det blir finare så.

O har precis ätit upp den sista biten och barnen slängde avundsjuka blickar på honom under tiden. Jag får nog göra en ny sats snart för detta var väldigt populärt hos alla i familjen. Jag känner mig med andra ord rätt nöjd.

Trevlig helg kära vänner och bloggläsare. Nu ska jag fredagsmysa med mina barn!

Äggost
1 medelstor form

4 liter röd mjölk
8 ägg
6 dl gräddfil
2 msk socker

Vispa ihop äggen och gräddfilen i en stor kastrull. Häll på mjölken och värm under omrörning tills ägg/fil/mjölkblandningen koagulerar (ostämnet fälls ut). Det kan bli ganska varmt, men får inte koka! Det syns inte så tydligt när smeten koagulerar, men det bildas små klumpar som kan påminna om mycket lös och finfördelad äggröra. Dra kastrullen från värmen och låt den stå och svalna i ungefär en halvtimme. Skilj ostmassan från vasslen. Det kan du göra med hjälp av en hålslev, men ännu effektivare är att hälla kastrullens innehåll genom ett durkslag eller en silduk. Den avskilda men fortfarande något "blöta" ostmassan överför du till det kärl, som skall ge äggosten den slutliga formen. Detta kärl måste ha små hål i botten för att den sista resten av vasslen skall kunna rinna av. Blanda i sockret. Nästa dag är äggosten färdig för servering, gärna tillsammans med

10 kommentarer:

Erika - Bakglädje sa...

Vad fin den blev.
Trevlig helg!

Helena sa...

Tack och detsamma!

Cupcakesfluffan sa...

Vad gott det ser ut, måste köpa en äggostform och testa, håller med, det skall absolut vara björnbärssylt till

tina sa...

Fin! Jag skulle så gärna vilja smaka. Hur smakar det på ett ungefär? Kalvdans? :-)

Helena sa...

Oj ,jag hade ju glömt skriva mängderna i receptet. Vad knasigt! Det är dock korrigerat nu :-)

Cupcakesfluffan: Ja köp en form. Det är ju så gott med äggost!

Tina: Jag hade gärna bjudit på en smakbit om jag kunnat! Jag har aldrig provat kalvdans så jag kan inte jämföra ;-). Smaken är väldigt mild, lite söt och mjölkig. Konsistensen är fluffig och mjuk och det älskar jag!

Osloskånskan sa...

Hej!
Jag lagade äpplepannkakan till mellanmål idag; jättesmarrig!

Helena sa...

Osloskånskan: Kul att det smakade!

Hanna - Bakfnatt sa...

Så roligt att du fått testa formen! Äggosten blev ju jättefin =) Håller med - björnbärssylt skall det vara till!

Elva sa...

Åh! Jag blev sugen på att prova igen! Blev inte helt nöjd med mitt försök, men det var grädde i det receptet.

Undrar; Ska man sjuda tills det syns pyttesmå korn, eller ska man vänta tills de har blivit lite större?

Har förstått att äggost blir kornig och hård om den sjuder för länge, men samtidigt vill man ju inte bara få en tjock välling som rinner rakt igenom..

Allehanda tips mottages tacksamt! :-)

Helena mitt i smeten sa...

Elva: Det är svårt att veta när äggosten är klar, det tycker jag också. Vänta tills det blivit lite större korn av ostmassan, väntar du för länge blir den som du skriver hård och enligt mig ganska tråkig.