söndag 17 oktober 2010

Minipajer med päronNär jag var på Bagaren och kocken sist, handlade jag fina små pajformar från Gerbera. Jag har sneglat på deras fina porslin länge och jag hade svårt att bestämma mig för vilken form och färg jag skulle välja. Tillslut föll valet på en portionspajformar i en fin grön nyans som passar bra till fruktpajer.

Härom dagen invigde jag formarna när jag gjorde päronpajer till efterrätt. Inspiration till receptet fick jag hos Kardemumma gumman, men med min vana trogen ändrade jag lite på det. Resultatet blev ganska söta och goda minipajer med havregryn och vit choklad. Gott med den knäckiga skorpan till de mjuka päronen!

Jag strödde lite socker på päronen innan jag hällde på mjölblandningen. Det var helt onödigt för päronen och den vita chokladen räckte gott och väl för att göra desserten söt. Jag serverade vaniljvisp till, men ännu godare tror jag det blir med vaniljglass.

För den som vill göra en enda stor paj istället tror jag ingredienserna i receptet nedan räcker till en form med ca 20 cm i omkrets.

Päronpajer med vit choklad
4 portioner

2 päron
1/2 tsk malen kardemumma
1 dl havregryn
1/2 dl mjöl
50 g vit choklad
ca 50 g smör


Sätt ugnen på 225 grader. Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor. Lägg dem i ugnsfasta portionsformar. Blanda havregryn, mjöl, kardemumma och riven vit choklad i en bunke. Häll mjölblandningen över päronklyftorna. Hyvla smör med en osthyvel till tunna skivor, som täcker hela mjölblandningen. Grädda pajerna i ca 15 minuter, tills det har blivit fin färg och en krispig yta på pajerna. Servera vispad vaniljsås eller glass till!

3 kommentarer:

Erika - Bakglädje sa...

Åh, vad smarrigt det låter. Päron och vit choklad låter som en väldigt god kombination.

Helena Ljunggren sa...

Päronpaj är nåt jag inte äter alldeles för ofta men jag inser att det nog får bli snart för detta lät sannerligen inte alls fel :)

Helena sa...

Päronpaj är faktiskt riktigt gott och vit choklad till gör det inte sämre ;-)