tisdag 19 oktober 2010

Soppa i höstrusket

Nu är det höst på riktigt här i Göteborg. Det blåser och regnar på tvären och man blir uppiskad av vädergudarna så fort man går ut. Bäst att hålla sig inne. Det är vad jag brukar göra så här års. Sitta inne alltså. Mörkret och regnet brukar ha en förödande effekt på mitt humör och min energi. Men man kan ju alltid tröstäta. Det brukar funka på mig!

Idag gjorde O en god fisksoppa som hade en bra och tröstande verkan på mig. Inget värmer så bra som en skål med soppa en tråkig höstdag. Tyvärr blev det ingen bild på grund av taskiga ljusförhållanden i vår lägenhet. Jag måste snart hitta en lösning på detta problem. Jag vill så gärna få till bra bilder på maten som jag och ibland O lagar!

Receptet hittade han i en gammal receptbok från Allt om mat. Kan varmt rekommenderas!

Fisksoppa från Skillinge
4 portioner

1 liten gul lök
1/2 purjolök
1 morot
1 msk smör
1 msk vetemjöl
5 dl fiskbuljong
1 dl crème fraiche
1 1/2 msk tomatpuré
1/2 tsk timjan
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
400 g torskfilé (eller annan vit fisk)
100 g skalade räkor

Skala och finhacka löken, skär purjolök och morot i strimlor och fräs dem i smöret. Pudra över mjölet och slå på buljongen lite i taget. Rör hela tiden så att mjölet in klumpar sig. Tillsätt crème fraiche, tomatpuré, timjan, sambal oelek, salt och peppar. Låt allt sjuda i ca 10 minuter. Skär under tiden fisken i kuber, ca 2x2 cm. Lägg fisken i grytan och vänd försiktigt ner dem. Låt fisken sjuda tills den vitnat, ca 3minuter. Lägg i räkorna och servera omedelbart med bröd och ost.

2 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Ja nu är det verkliigen höst, jisses vilket tråkigt väder det varit de senaste dagarna, just nu regnar det inte iallafall, ja soppa kan verlkligen behövas nu i höstrusket

Helena sa...

Ja soppa är som godast nu!