tisdag 26 oktober 2010

Potatissoppa på potatisens dag


Nästan varenda livsmedel har en egen dag i kalendern och idag är det tydligen potatisens dag. Det hörde jag på radion när jag var på väg hem från jobbet. Det var precis den typen av inspiration jag behövde för att komma på vad jag skulle göra till middag. Det fick bli soppa med nybakt bröd.

Jag improviserade en del för jag ville laga en soppa som liknar den på café här i närheten, Kafé Marmelad. De serverar ibland en potatissoppa med mycket rosmarin. Så gott! Jag kom hyfsat nära, men det blev också ganska likt mitt gamla recept på potatis och purjolökssoppa...

Brödet jag bakade till blev också väldigt lyckat. Mer om det imorgon. Vi hörs!

Potatissoppa med rosmarin
4 portioner

4-6 potatisar
1 gul lök
1 purjolökar
1 liter vatten
2 grönsaks- eller kycklingbuljongtärningar (godast blir det med en av varje)
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl lätt crème fraiche
1-2 tsk torkad rosmarin
salt och vitpeppar

Skala och skiva potatisen, vitlöken och löken. Skala och snitta purjolöken och skölj den med vatten. Strimla fint. Stek potatis, vitlök, lök och purjolök i olja utan att det tar färg. Häll i vatten och buljongtärningarna och koka grönsakerna 20-25 minuter. Rör i crème fraichen. Krydda med rosmarin, salt och vitpeppar. För en soppa med bitar i, vispa lätt med en stålvisp. För en slät soppa, mixa med mixerstav till önskad konsistens. Servera gott bröd till.

2 kommentarer:

Daniel sa...

åh bjud mej! Har slut på potatis

Cupcakesfluffan sa...

ser himla gott ut