tisdag 5 oktober 2010

Världens bästa rödvinssås


En bit ryggbiff är gott, men tillsammans med en bra rödvinssås blir det riktigt riktigt gott! När vi bjöd hem några vänner härom helgen, stod det kött på menyn, för att det var vad våra gäster gillar mest av allt. Jag är inte så van vid att tillaga kött, för i vår familjen äts det mer fisk eller vegetarisk mat. Hur som helst, det var kul att komponera ihop en rätt med en rejäl köttbit. Vi bjöd på rostade rotfrukter, ryggbiff, getostkräm och denna fantastiska rödvinssås. Det blev en alldeles utmärkt måltid måste jag säga.

Såsen är ordentligt reducerad och därför mörk i färgen och väldigt smakrik. Jag försökte få till en bra bild, som jag kunde lägga ut här på bloggen, men jag misslyckades totalt. Såsen såg ut som en klump smält blodpudding på tallriken! Därför blir detta ett bildlöst inlägg och jag vet att det inte är så inspirerande. Men gå inte på alltommat.se, där jag hittade receptet och låt er inspireras där istället. Den här såsen bara måste ni testa!


Allt om mats goda rödvinssås
4 portioner

1 msk smör
1 st schalottenlök, finhackad
2 msk råsocker
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse
2 msk smör

Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min utan att den tar färg. Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 minut. Tillsätt vin, vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen koka utan lock tills ca 3 dl återstår. (det tar rät lång stund så börja i tid!) Sila såsen genom en finmaskig sil. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före servering.

13 kommentarer:

Erika - Bakglädje sa...

Vad bra med såsrecept, jag är jättedålig på att göra egen sås. Gräddsås har jag lärt mig göra, men rödvisnsås har jag aldrig gjort själv.

Helena mitt i smeten sa...

Prova det här receptet Erika, du kan inte misslyckas! :-)

Remsan sa...

Tack för tipset. Jag tycker aldrig jag får till en god rödvinssås.

Anonym sa...

tänkte göra den här ikv, men jag har en liten fråga:

varför står det smör två gånger och olika mängder?

tack för receptet, ska testas!

Helena mitt i smeten sa...

Christoffer: Den första klicken smör är för att steka löken i. Den sista klicken med smör är till för att runda av smaken med. Såsen är ganska skarp men blir godare med lite extra smör. Ta lite i taget och smaka av tills det blir så gott som du vill ha det!

Ann-Sofie H sa...

En lättlagad och god sås om man ger den tid att mysa ihop sig. Ökade vinägermängden för det blev lite för sött för min smak annars.
Tack för receptet, må fler göra egna goda såser nu.

Sabina sa...

Jättegod sås som håller på att tillagas för andra gången ikväll. Tack för tipset!!

Anonym sa...

En supergod och bra sås?

Anonym sa...

Tusen tack för detta recept! Jag har letat som en tok och detta receptet är det absolut bästa. Har lagt sidan som ett bokmärke på telefonen :-)

Anna sa...

Jättegod sås som min sambo och jag gjort många gånger :)

Anonym sa...

Tips .skit i sockret . grovhacka en morot ist för sötma. o ha i timjan o rosmarin.

Unknown sa...

Den absolut godaste rödvinssåsen Tack för den

Pablo O. sa...

Hej. Är det koncentrerad fond?