söndag 5 december 2010

Söndagsmiddag med lax och vitvinssås


Vem kan inte laga god mat med västerbottenost och crème fraiche? De allra flesta tror jag, inklusive mig själv. Idag komponerade jag en måltid, som skulle kunna gå under benämningen idiotsäker, just med tanke på de finfina ingredienserna. Här kommer receptet:

Lax med västerbottenost och vitvinssås
4 portioner

600 g lax (portionsbitar)
50 g västerbottensost
1 tsk flingsalt
1 krm vitpeppar

Såsen
1 1/2 dl vitt vin (matlagningsvin går utmärkt)
3 små scharlottenlökar
1 msk smör
1 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche
2 msk mjölk
vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxbitarna i en ugnsfast form. Skär västerbottenosten i fyra bitar (stavar). Skär ett snitt i varje laxbit och tryck ner en oststav i varje snitt. Strö över flingsalt och nymalen vitpeppar över fisken. Ställ in i mitten av ugnen i 10 minuter.

För att göra såsen, finhacka scharlottenlökarna och smält smöret i en kastrull. Stek löken i smöret i en minut, utan att den får färg. Häll över vinet. Låt koka tills 1/2 dl kokat bort. Sila bort löken och häll sedan tillbaka vätskan i kastrullen. Smula ner buljongtärningen och rör om tills den löst sig. Tillsätt därefter crème fraiche och rör i mjölken, ta ev lite mer för att få önskad konsistens. Smaka av med vitpeppar och eventuellt lite salt. Var försiktig med saltet, buljongtärningen ger mycket sälta åt såsen.

Servera laxen med vitvinssåsen, kokt potatis och gröna kokta grönsaker. Ät och njut!

2 kommentarer:

charlotta sa...

charlotta + västerbottenost = sant. och möjligtvis ohälsosamt då jag kan konsumera en hel del när jag väl har den hemma...

Josefine sa...

Det ser vansinnigt gott ut. Det ska jag testa!