tisdag 4 januari 2011

Frankofilen planerar resa och bakar bröd


Jag och O har börjat planera lite inför sommarens semester. Det hör inte till vanligheterna att vi är ute i så här god tid och det känns riktigt uppfriskande att ha så mycket att välja på när man tittar på flygresor och hotell.

Hur som helst, vi har tänkt oss en tripp till Frankrike i år. Tanken är att flyga ner till Paris, hyra bil och sedan resa runt i landet i drygt en vecka. Kanske två. Det beror på vad vi har råd med. Jag har målet inställ på att komma till Biarritz. Dit har jag velat åka sedan jag var runt 20 och det är lång tid att vänta för en så otålig tjej som jag! O har nappat på idén, men han vill även passera Bordeaux och där är det vinet som lockar förstås. Inte mig emot...

Ja, det är väl så långt vi kommit i planeringen. Än är inget bokat och därför undrar jag om det finns någon vänlig läsare där ute som har några tips på trevliga hotell vi kan ta in på, restauranger vi måste besöka och annat som kan vara bra att känna till när man reser runt av den delen av Frankrike? Lämna gärna en kommentar i så fall, eller skicka ett mail. Jag blir väldigt tacksam om någon gör det!

Förutom att surfa runt på resesajter, har jag även bakat bröd ikväll. Jag slängde ihop en deg för vi hade ändå ont om bröd till imorgon. Jag gillar verkligen att baka långpannebröd för det är så enkelt och brukar bli saftigt och gott. Det här brödet var inget undantag. Här kommer receptet:

Långpannebröd med havregryn och solrosfrön
20 bitar

50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
2 msk sirap
1,5 dl solrosfrön
2 dl havregryn
11 dl vetemjöl
1,5 tsk salt

Till pensling
1 ägg
havregryn och solrosfrön

Smula ner jästen i en bunke och slå fingervarmt vatten över. Tillsätt resterande ingredienser, förutom saltet och bearbeta degen i 5-10 minuter. Tillsätt sedan saltat och se till att få in det i degen. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Tryck ut degen i en smord långpanna (40x30 cm) och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Pensla sedan degen med uppvispat ägg och strö över en blandning av havregryn och solrosfrön. Grädda brödet i mitten av ugnen i 18-20 minuter. Låt svalna på galler och skär det sedan i rutor.

5 kommentarer:

Erika - Bakglädje sa...

Åh, vad avundsjuk jag blir... jag vill också resa. :-)
Jag gillar också långpannebröd, det är så smidigt.

Cupcakesfluffan sa...

Så härligt att redan planera semestern och brödet verkar himla gott

charlotta sa...

jag och några vänner ska på bilresa genom frankrike och italien i sommar. jag har varit några gånger på vinresa med mina föräldrar, och det är fantastiskt! jag har varit runt i nästan hela frankrike sedan jag var liten, älskar det landet. kan slänga ihop ett litet mail till dig!

Helena mitt i smeten sa...

Ja det är halva nöjet att planera resan tycker jag. Riktigt roligt! Tack snälla Charlotta, tar tacksamt emot dina tips!

Helena sa...

Semesterplanering är toppen! Gott med långpannebröd, jag ska nog också pimpa mina med solrosfrön nästa gång!