onsdag 30 mars 2011

Lax med asiatiska smaker


Idag slängde jag ihop en improviserad middag på lax. Eftersom jag fortfarande är inne på asiatiska smaker, gjorde jag en marinad på lime och honung till laxen och en sallad med risvinäger koriander som tillbehör. Inget banbrytande, men gott enligt mig och O. Salladen försökte jag ge ett asiatiskt utseende, genom att skära grönsakerna i långa strimlor. För övrigt var den ganska lik gurksalladen jag gjorde för ett tag sedan.

Limemarinerad lax
4 portioner

4 portionsbitar lax à 125 g
1 lime, rivet skal och saft
1 msk olja
1 msk honung
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt

Värm ugnen till 225 grader. Lägg laxbitarna i en ugnsfast form. Blanda skal och saft från en lime, olja, honung, sambal oelek och salt i en skål. Häll marinaden över laxen. Tillaga i ugnen ca 10 minuter. Servera med ris och gurk- och morotsalladen.


Gurk- och morotssallad
1/3 gurka
2 morötter
2 msk risvinäger
1 msk strösocker
1/2 tsk sesamolja
2 msk finhackad koriander
2 msk rostade sesamfrön
2 krm salt

Skölj gurkan och skala morötterna. Skär grönsakerna i tunna strimlor med hjälp av en potatisskalare. Rosta sesamfröna i en torr och het stekpanna. Blanda samman risvinäger, socker, sesamolja och salt i en skål. Rör ner grönsakerna och sesamfröna.

4 kommentarer:

Therese Östberg sa...

Vilken trevlig sallad, ser riktigt fräsch ut!

Remsan sa...

Mmm... I like!

Erika - Bakglädje sa...

Lax är ju så gott. Vad sugen jag blev på det nu.

charlotta sa...

jag åt gurksallad igår och kom omedelbart att tänka på dig! :=)