onsdag 19 oktober 2011

En lyckad middag


I helgen lagade jag mat. Det är ovanligt numera, så ovanligt att det måste firas med ett blogginlägg.

Annars äts det mest hämtmat eller färdigmat från frysdisken hos oss nu för tiden. Det är för sorgligt, men varken jag eller O har energi över till något annat. Om orsaken till denna oinspirerade mathållning är höstmörkret, bådar det inte gott inför framtiden, med tanke på att höstdagjämningen inte ens har varit än. Det kan ju hända att lite sömn kan råda bot på tröttheten och därför tänkte jag gå och lägga mig tidigt idag. Är inte så bra på det i vanliga fall.

Innan jag kryper till kojs ska jag berätta vad jag lagade i lördags för det var så gott. O gick till kötthandlaren på Mariaplan och köpte hängmörad ryggbiff och det satte igång min kreativitet. Jag gjorde klyftpotatis med färsk rosmarin. Konstigt att något så enkelt kan vara så gott. Istället för sås gjorde jag ett kryddsmör med massvis av basilika, lite vitlök och flingsalt. Också gott. För att piffa till det hela ytterligare improviserade jag ihop den här grönsaksröran, som passade riktigt bra till det andra tack vare balsamvinägern.


Zucchinisallad med balsamvinäger
4 portioner

1 liten zucchini
1 liten röd lök
7-8 champinjoner
1 vitlöksklyfta
2 kvistar rosmarin
1 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar

Skölj och skiva zucchinin i ganska tunna halvmånar. Skiva även champinjonerna och rödlöken. Finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek svampen på medelstark värme en stund, tillsätt sedan resten av grönsakerna. Stek i någon minut. Repa bladen från rosmarinkvistarna och finhacka dem. Blanda ner rosmarinen tillsammans med balsamvinägern. Krydda med salt och peppar.

3 kommentarer:

Fröken K sa...

Ååh, ryggbiffen från köttbutiken på Mariaplan är inte kattskit den inte! Jag o M konstaterade igår att det var väldigt längesen vi köpte kött där, och även att vi just nu är för panka för att göra det. Snyft.

Josefine sa...

JÄVLAR vad gott det ser ut!

Helena mitt i smeten sa...

Fröken K: Köttbutiken är super, men inte billigt! Jag hade önskat oxfilé med den kostade 600 kr/kilot och det tyckte O var lite dyrt...

Josefine: Jo vars, men potatisen ser så gul ut. Alla mina bilder blir så gula och jag vet inte vad jag ska göra åt det!