tisdag 24 januari 2012

Vad är lyx?


Vad är lyxigt egentligen? Ordet är ju oftast förknippat med det som är dyrt och exklusivt, men kan en enkel soppa vara lyxig? Jo, jag tror den kan det.

Den här soppan lagade jag i söndags. När jag först tittade in i kylskåpet, hittade jag ingenting. Det såg helt tomt ut därinne. Dagen innan, dignade samma skåp av god mat i form av oxfilé och vin. Det var vad vi bjöd våra vänner på samma kväll. Men dagen efter såg innehållet i kylskåpet riktigt sorgligt ut. Tillslut tog jag fram några potatisar och tänkte att de där kan jag nog laga soppa på. Och i frysen hittade jag en bit stekfläsk. Tillslut hade jag fått till en alldeles utmärkt soppa och eftersom jag hade brödbak på gång, blev måltiden komplett med nygräddad bröd med smältande smör på.

Varje portion kostade mindre en en tia att laga, men bara för att grädden gjorde soppan så len och fläsket var sådär salt och knaprigt, blev middagen ändå lyxig på något sätt. Och jag kände mig mycket tillfreds med min insats.

Potatissoppa med knaprigt fläsk
4 portioner

8 normalstora potatisar
4 salladslökar (spara lite till garnering)
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
5 dl vatten
1 grönsaks- eller hönsbuljongtärning
1 dl vispgrädde
några kvistar persilja, finhackad
1 tsk salt
vitpeppar
200 g rimmat stekfläsk

Skala potatisen och skär i bitar. Strimla salladslöken och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en stor kastrull och stek de båda löksorterna någon minut, utan att de får färg. Tillsätt potatisbitarna. Häll i vatten (se till så att potatisen blir täckt), buljongtärning, persilja, grädde, salt och peppar. Koka ca 10 minuter tills potatisen är mjuk.

Medan soppan kokar, skär fläsket i tärningar. Stek utan fett tills fläsket blir knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.

Mixa soppan slät med en stavmixer. Häll upp den i skålar och garnera med strimlad salladslök och det stekta fläsket. Servera ett gott bröd till.

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Det enklaste ÄR verkligen ofta det godaste!

Helena mitt i smeten sa...

Ja, det tycker jag mé!