tisdag 7 februari 2012

Franska bakelser med lemon curd


Jag är en frankofil och gillar med andra ord det mesta som är franskt. Litteratur, film, mat, ja fransmännen är bra på mycket. För att inte tala om deras bakverk. Jag älskar croissanter, macarons och éclairs... Därav mitt stora intresse att lära mig göra petit-choux.

Jag har redan berättat om att jag fick slita ganska hårt, innan jag lyckades med att få till bra petit-choux. På fjärde försöket blev de så där luftiga och goda som de ska vara. Jag kände mig mycket stolt över mig själv, för att jag för en gångs skull inte gav upp efter ett misslyckande och det gjorde njutningen av dessa bakelser ännu större. Dessutom var det en bra idé att blanda i lemon curd i grädden. Smakade finfint till jordgubbarna.

Petits-choux
20 st

3 dl vatten
100 g smör
120 g vetemjöl
3 ägg

Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 msk lemon curd
ca 20 st jordgubbar

Garnering:
Florsocker

Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten och smör i en kastrull så att smöret smälter helt. Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper från bottnen. Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget. Häll smeten i en spritspåsen. Spritsa ut petits-chouxer på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter tills petits-chouxerna känns lätta och luftiga. Låt dem svalna på galler.

Vispa grädden till ganska fast konsistens. Rör i lemon curden. Skiva jordgubbarna. Skär ett lock på varje petits-choux och fyll dem strax före serveringen med citrongrädden och jordgubbarna. Pudra över florsocker.

1 kommentar:

Amy's piece of cake sa...

De här såg hur goda ut som helst, yum!