söndag 14 oktober 2012

Fantastisk chiligryta


En av Storebrors favoriträtter är tacos. Han tycker det är så fantastiskt gott och skulle kunna äta det varje dag. Personligen är jag inte lika förtjust. Åtminstone inte i den fultacos som vi ganska ofta serverar för att vara vår son till lags. Det vill säga, köttfärs och olika halvfabrikat som till exempel sega tortillas och sockersöt tomatsalsa. Jag har provat att göra egna varianter av salsor och kryddblandningar, men det går inte hem hos sonen.

Igår gjorde jag tacos på det sättet som Storebror vill ha det och jag gjorde även en chiligryta som jag och Ola åt. Himmel så god den var! En av de bästa grytor jag någonsin lagat faktiskt. Perfekt konsistens på köttet och fantastisk smaksättning. Mmmm. Den enda missen var de där färdigköpta tortillabröden som vi också åt till grytan. Den här rätten förtjänar definitivt hemmagjorda bröd!

Receptet kommer från en broschyr från Hemköp. Jag gjorde faktiskt inte en enda ändring, det var helt enkelt ett perfekt recept. Här kommer det:

Chiligryta
4-6 portioner

1 kg högrev, tärnad
2 msk matolja
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor,finhackade
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 pkt bacon, strimlad
3 msk tomatpuré
½ msk kakao
1 msk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 tsk timjan, torkad
5 dl rött vin
1 burk vita bönor, avrunna
1 dl persilja, finhackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Tillbehör:
tortillabröd
nachos
gräddfil eller crème fraiche
jalapeño
tärnad avokad
riven ost

Bryn köttet i olja i en stor gryta. Tillsätt lök, vitlök, chili och bacon och bryn ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpuré, kakao, kryddor och häll på vinet. Låt sjuda under lock 1,5 timme. Ta bort locket och koka ihop grytan ytterligare minst 30 minuter, tills köttet är helt sönderkokt och mört. Späd ev med lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner bönor och strö över persilja. Servera grytan med tillbehören.

4 kommentarer:

mumsfillibaba sa...

Gjorde en liknande förra helgen som blev sååå god! Föredrar det före "fultacos":)

Helena mitt i smeten sa...

Ja, fintacos är betydligt bättre än fultacos!

Kim sa...

Älskar alla former av tacos - erkänner! Men när man kombinerar tacos och långkok, då är jag såld. Den ser grym ut.

Helena mitt i smeten sa...

Kim: Ja, långkok är jag alltid såld på!