tisdag 30 oktober 2012

Halloweenkaka


I söndags tittade Storebror på Nyhetsmorgon på TV4. I rutan var Lina Lomelino och gjorde halloweeninspirerade bakverk. Jag missade tyvärr detta inslag, men Storebror kunde inte sluta prata om spökmaränger, häxfingrar av smördeg och pumpakakor. Vi passade på att baka igår när vi var lediga och vi fick gjort både maränger och en kryddig kaka i form av en pumpa. Kul var det också.

Jag anpassade receptet efter vad vi hade hemma och drog ner på kryddningen för det önskade Storebror. Annars är det samma recept som finns på recept.nu. Kakorna blir väldigt söta, i synnerhet med glasyren på. Nästa gång gör jag dem nog med mindre socker.


Kryddiga mjuka kakor med glasyr
6 st

3 3/4 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk ingefära
1 1/2 tsk kanel
110 g rumsvarmt smör
1/2 dl honung
2 dl råsocker strö
2 1/2 dl mjölk
1 st stort ägg

Glasyr
2 dl florsocker
1-3 msk mjölk
Ev. karamellfärg eller pastafärg
Marsipan till garnering

Värm ugnen till 175 grader. Häll honung, socker och mjölk i en kastrull och värm försiktigt tills sockret har smält. Låt det sedan svalna. Sikta ned mjöl, bakpulver, ingefära och kanel i en bunke. Tillsätt smöret och vispa till fina smulor.Tillsätt mjölkblandningen till de torra ingredienserna och blanda. Tillsätt ägget och vispa till en jämn smet. Fördela jämnt i en sockerkaksplåt med 6 håligheter. (Jag har inte en sådan plåt utan använde en liten siliconform från IKEA. Jag gjorde två kakor i den formen och det räckte även till fyra muffins.) Grädda cirka 20 minuter (i den formen jag använde tog det drygt 30 minuter). Låt svalna en stund innan du stjälper upp dem.

För att göra glasyren, häll upp florsocker i en skål. Tillsätt en matsked mjölk i taget tills önskad konsistens uppnås. Tillsätt eventuellt karamellfärg eller pastafärg.

För att få till pumpaformen, använd två minisockerkakor som ställs på varandra. Trimma ev. toppen på kakan så att den blir plan. Häll glasyren över kakan. Gör en gren och ett löv av grön marsipan. Toppa kakan med marsipanen.

4 kommentarer:

Kim sa...

Det där kollade jag också på! Lika fascinerad som Storebror antagligen. Jag bakade aldrig, men kul att se att ni gjorde det, och det blev ju minst lika fint.

Helena mitt i smeten sa...

Kollade på TV4 play och blev också fascinerad :)

mumsfillibaba sa...

Snyggt!

Helena mitt i smeten sa...

Tack!