måndag 22 oktober 2012

Inbakat är gott


Det var längesedan jag åt smördeg. Det var ännu längre sedan jag åt smördegsinbakad fläskfilé, men i helgen var det vad jag bjöd på när Josefine och Mikael var på besök hos oss.

Köttet var gott, precis som väntat, men det var såsen som blev middagens fullpoängare. Jag skulle ha gjort dubbel sats för den gick åt. Tyvärr hamnade inte såsen på bild, men det gjorde köttet, välinpackat och dekorerat med löv till och med.

Inbakad fläskfilé med trattkantarellsås
4 portioner

600 g fläskfilé
300 g smördeg (en rulle)
2 msk färskost med gräslök
1 msk smör
1 msk olja
1 ägg, uppvispat
salt och svartpeppar

Trattkantarellsås
4 dl rensade trattkantareller
1 scharlottenlök
1 msk smör
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
1 msk balsamvinäger
1/4 kycklingbuljongtärning
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Ansa fläskfilén från senor. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn köttet runt om. Krydda med salt och peppar. Låt köttet svalna. Rulla ut smördegen och kavla eventuellt ut den så att den passar köttets längd. Skär ett snitt längs med fläskfilén och fyll snittet med färskosten. Lägg köttet på smördegen, med snittytan nedåt, vik ihop degen och skär bort det som är överflödigt. (Gör eventuellt dekorationer av den överflödiga degen.) Nyp ihop skarven väl, lägg sedan köttet i en ugnsfast form. Pensla med det uppvispade ägget. Grädda i ugnen tills köttet är 72 grader. Det tar ca 30 minuter.

Såsen:
Skär svampen i mindre bitar och finhacka löken. Smält smöret i en kastrull och stek svamp och lök i den till alla vätska kokat bort. Tillsätt sedan crème fraiche, grädde och balsamvinäger. Krydda med med kycklingbuljongen, salt och peppar.

4 kommentarer:

Kim sa...

Känns lite 80-talsaktig (inget ont om det!), speciellt med löven - tjusigt.
Trattkantareller är ju grymmegott, och jag har lite tur som har en hel del egenplockade i frysen.

Helena mitt i smeten sa...

Javisst är det 80-taligt! Och med löven blir det en nostalgitripp utan dess like. Detta var för övrigt min favoriträtt när jag var liten. Fast med gorgonzola i såsen istället för svamp.

mumsfillibaba sa...

Gillar också inbakat och smördeg. I dag gjorde jag paj med smördeg som botten. Frasigt och gott!!

Helena mitt i smeten sa...

Sofie: Åh, paj med smördeg. Vill ha!