söndag 18 november 2012

Shortbread med vanilj


Vilken slapp och skön dag jag har haft idag. Ingen stress alls, bara mys med barnen hela dagen lång. Precis vad jag behövde efter en sjukt intensiv jobbvecka. Vad jag skulle behöva är egentligen minst en månad ledigt för att kunna bli botad från min rådande jobbångest, men va fan. Det är inte långt kvar till jul nu.

Idag bakade jag och barnen shortbread. En av mina absoluta favoritkakor, men av någon anledning har jag aldrig bakat dem själv förut. De var mycket enkla att göra. Det enda svåra med bakandet var egentligen att hålla sig från att äta upp degen. Den var farligt god.


Kakbaket förvandlades till värsta pysslet när vi kom på att kakorna skulle förvandlas till dominobrickor. Lillasyster brukar plocka fram vårt dominospel när hon leker picknick, för då förvandlas brickorna till kakor. Så denna kakidé kläcktes alltså på en filt i vår hall, tillsammans med 100 dockor och stora mängder plastmat.

Shortbread med vanilj
25 st

110 g smör
2 1/2 dl mjöl
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt. Blanda i lite mjöl i taget tills det blivit en smulig deg. Tillsätt saltet. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord, ca 7 mm tjockt. Skär ut 25 rektanglar och lägg på ett fat. Ställ in fatet i kylskåpet en stund, så håller de formen bättre när de gräddas.

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Ta ut ur ugnen när de börjar få lite färg. Låt kakorna ligga kvar på plåten någon minut för att stelna. Låt de sedan svalna helt på galler.

För att göra dominobrickor av kakorna, gjorde jag hålen med en ätpinne och streck med baksidan av en kniv innan gräddning. Hålen och strecken är fyllda med choklad- eller lakritssås, typ O'hoj.

3 kommentarer:

Kim sa...

Jag vet inte om jag någonsin har ätit short bread... hur vet man det? ;)
Söta blev de iallafall, och vilket fokus hon har - imponerande.

Helena mitt i smeten sa...

Kim: Shortbread är väl egentligen detsamma som mördegskakor tror jag. Smöriga ska de vara i varje fall. Och spröda. Mmmm...

tina sa...

:-D