tisdag 5 mars 2013

En trip till Berlin

Berlin, jag gillar verkligen den staden. Vår helg i den tyska huvudstaden var fantastisk och såhär en dryg vecka efter hemkomsten längtar jag redan tillbaka.

Vi hade turen att få bo hos ett par trevliga exilsvenskar, varav en är Olas före detta kollega. De tog oförskämt bra hand om oss. Vi har ätit på flera fantastiska restauranger, druckit drinkar, flanerat runt i ett kallt och snöigt Berlin och även varit en aning kulturella. Vi hann med hur mycket som helst under helgen vi var där.
Bild lånad från Yumcha heroes hemsida.
Första kvällen åt vi dumplings på Yumcha heroes (Weinbergsweg 8). Otroligt gott och prisvärt,  kanske de godaste dumplings jag någonsin ätit. Väl värt ett besök.


Morgonen därpå var vi lite sega. Det berodde troligtvis på drinkarna vi drack på en club innan vi gick hem kvällen före. Perfekt då med en stadig Berlinfrukost som vi intog på Schwarze Pumpe (Choriner Straße 76). De kan det där med frukost i Tyskland! Jag älskar dessa tallrikar med överflöd av proteiner, frukt och grönsaker som man oftast kan beställa långt in på eftermiddagen.

Gedigen industriinredning på Schwarze Pumpe 
Lördagen spenderades i huvudsak i Mitte. Vi besökte bland annat Hackesche Höfe, där det finns många små roliga affärer och vi var även på en fotoutställning på C/O Berlin.


Utställningen låg i fantastiska lokaler, men i dagarna måste verksamheten dessvärre flytta på sig.

På kvällen åt vi på Pantry (Friedrichstraße 120). Vi lyxade till det med bubbel innan maten och valde sedan förrätt och varmrätt från deras spännande meny.


Jag åt en sallad med tempuraanka till förrätt. Väldigt fräscht och gott. Lite drama uppstod dock när Ola var på vippen att äta av rätten eftersom den innehöll nötter. En stund senare när det var dags för varmrätt uppstod återigen förvirring angående matens nötinnehåll. Vår servitör var inte den charmigaste i det läget vilket förstörde stämningen en aning. Hur som helst, var även varmrätterna vi åt mycket goda så den fadäsen var snart glömd.


Min varmrätt bestod av dumplings, enoki och spenat i en syrlig och god buljong. Fanstastiskt gott. Jag önskar jag kunde laga liknande mat hemma i mitt egna kök. Det blir till att experimentera framöver.

Efter middagen åkte vi vidare till Prenzlauer Berg och drack drinkar på Scotch & Sofa (Kollwitzstrasse 18). Perfekt avslut på den kvällen.


På söndagen tog vi det mycket lugnt. Klockan var nog närmare två innan vi åt frukost på Gorki Park (Weinbergsweg 25), ett ryskt café med skön 50-talsinredning. För 5,50 euro åt jag och Ola var sin Black sea breakfast, bestående av rökt lax, blinier, sill, äggröra och en massa gott bröd. Löjligt billigt och löjligt gott.

På eftermiddagen åkte vi österut och besökte Stasimuseet. Där förundrades vi över hur många nyanser av brunt spionerna lyckats inreda sina deppiga lokaler i. Vi lärde oss också mycket om avlyssning och drack avslutningsvis en mycket antikommunistisk coca-cola i det beiga caféet på bottenplan.

Spionslips
Även på söndagskvällen blev vi hungriga och drinksugna. Vi gick till  White trash fast food (Schönhauser Allee 6-7) och åt ljuvliga hamburgare och drack drinkar med Baileys. En bra avslutning på en mycket bra helg.

Det var kallt och eländigt när vi var i Berlin. Det snöade en hel del. Men det gjorde ingenting. Jag hoppas dock att nästa trip till Berlin bjuder på sol och uteserveringshäng. Jag hoppas det blir mycket snart.

2 kommentarer:

tina sa...

Åh, dumlingstallriken hade jag inte sagt nej till. Inte spionslipsen heller. :-)

Helena mitt i smeten sa...

Ja, en spionslips kan vara bra att ha!